Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Herci po svete štrajkujú: Nebudú pracovať a neuvidíte ich ani na sociálnych sieťach! Čo ešte čakať?
Zdielať na

Herci po svete štrajkujú: Nebudú pracovať a neuvidíte ich ani na sociálnych sieťach! Čo ešte čakať?

Zdroj: news9live.com

K scenáristom sa pridali aj herečky a herci a ide tak o najväčší štrajk v priemysle za posledných 60 rokov.

Viac ako 160-tisíc umelcov po celom svete s úderom polnoci v Los Angeles prestalo pracovať. Bude sa to týkať väčšiny amerických filmových a televíznych produkcií. 

Cech televíznych a filmových hercov a herečiek, po anglicky vystupujúci pod skratkou SAG, žiada veľké streamingové služby, aby prestali profitovať na svojich umelcoch a umelkyniach. SAG žiada o ochranu hercov a herečiek, aby neboli nahradení digitálnymi replikami, ako sa už v minulosti spomínalo. AI robilo problém aj scenáristom a scenáristkám, nakoľko aj v tejto sfére sa už začali prvé pokusy o napísanie scenára. Od 2. mája štrajkuje 11 500 scenáristov a scenáristiek v celej Amerike. 

Pokiaľ bude štrajk trvať, herci a herečky sa nemôžu objaviť v žiadnom filme a dokonca ani promovať tie, ktoré už nakrútili. To sa týka a aj ich výstupov na sociálnych sieťach. Viac-menej, herci a herečky nateraz zmiznú zo zemského povrchu. K štrajku sa pridali už aj Cillian Murphy, Matt Damon a Emily Blunt, ktorí vypochodovali z premiéry filmu Oppenheimer v Londýne. Režisér Christopher Nolan po priemiére prehlásil, že ich rozhodnutie rešpektuje a podporuje. 

Cech už odmietol ponuku, ktorá prišla od Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP). "Navrhli, aby naši umelci boli naskenovaní, zaplatia im jeden nakrúcací deň a ich spoločnosť by mala vlastniť tento sken a robiť si s ním, čo budú považovať za vhodné a budú ho môcť používať donekonečna. Ak si myslíte, že toto je ponuka, ktorá niečo zmení, zamyslite sa znova," povedal Duncan Crabtree-Ireland, výkonný riaditeľ SAG. 

Pre filmy, ktoré sú práve vo výrobe znamená štrajk obrovský problém. Dokonca aj pre snímky, ktoré už sú dokončené. Herci a herečky nebudú schopní pracovať na dodatočných záberoch a ďalších potrebných elementoch súvisiacich s výrobou filmu. Zastaví sa aj výroba veľkého množstva seriálov. Najväčšie hollywoodske hviezdy nebudú môcť chodiť na podujatia, ktoré sa týkajú ich filmov, s čím úzko súvisia aj filmové festivaly. 

Vanity Fair

"Čo sa deje práve nám, sa deje vo viacerých odvetviach. Zamestnanci zarábajú pre Wall Street a chamtivosť je ich prioritou. Zabúdajú na základných pracovníkov, ktorí sú zodpovední za to, že priemysel funguje," povedala Fran Drescher, prezidentka SAG. Naposledy, keď prebiehal súčasne štrajk scenáristov a hercov, písal sa rok 1960 a SAG viedol herec Ronald Reagan. Bolo to dávno predtým, než vstúpil do politiky a stal sa americkým prezidentom. Posledný štrajk hercov bol v roku 1980. 

Tretie odbory, ktoré patria režisérom, úspešne vykomunikovali svoje podmienky ešte v júni a k štrajku hercov a scenáristov sa nepripoja.

Najčítanejšie