Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Začína sa MFF FEBIOFEST Bratislava! Slávnostne ho otvorí držiteľka Českého leva
Zdielať na

Začína sa MFF FEBIOFEST Bratislava! Slávnostne ho otvorí držiteľka Českého leva

Zdroj: FEBIOFEST

Organizátor Asociácia slovenských filmových klubov a hlavný spoluorganizátor festivalu Slovenský filmový ústav ponúknu od 13. do 19. marca 2024 v priestoroch bratislavského Kina Lumière vyše 70 snímok.

Tridsiaty prvý MFF FEBIOFEST Bratislava oficiálne odštartuje aktuálne Českým levom ocenená česká snímka Prišla v noci. Čierna komédia o nečakanej návšteve svokry získala počas víkendu ceny za najlepšiu réžiu a najlepšiu herečku. „Diváci sa môžu tešiť na víťazku Českého leva Simonu Pekovú, ktorá spolu s producentami filmu Evou Pavlíčkovou, Pavlom Váchom a hercom Jiřím Rendlom uvedú film osobne,“ približuje riaditeľ festivalu Ondrej Starinský. A ako pokračuje ďalej, aj nasledujúce dni budú patriť výrazným menám a oceneným snímkam.

Simona Peková

Simona Peková

FEBIOFEST

„Vo štvrtok odpremiérujeme čerstvého oscarového víťaza Zóna záujmu britského režiséra Jonathana Glazera, ktorý originálnym pohľadom nazerá na tému holokaustu. Zlatú sošku získal v dvoch kategóriách – za Najlepší medzinárodný film a Najlepší zvuk,“ hovorí.

Účasť na MFF FEBIOFEST a Visegrad Film Forum prijal aj Eric Toledano (Nedotknuteľní). Známy francúzsky režisér predstaví nekorektnú francúzsku komédiu Ťažký rok, ktorú nakrútil so svojím režisérskym kolegom Olivierom Nakacheom. Zábavná snímka zoznámi divákov so zadlženými kamarátmi Albertom a Brunom.Dvojica nemá ani kde bývať, no nájde príležitosť k nečestným kšeftíkom a neskôr aj lásku a energiu k novým začiatkom.

Za pozornosť počas druhého festivalového dňa určite stoja Manželia Stodolovci českého dokumentaristu Petra Hátleho. Jeho debut v rámci hraného filmu, prináša temnú love story inšpirovanú reálnou manželskou dvojicou sériových vrahov. Dej sa odohráva na vidieku, kde manželský tím Jaroslav a Dana Stodolovci vraždí osamelých seniorov, o ktorých spoločnosť stratila záujem. Na otázky, čo ľudí priťahuje k téme skutočných zločinov, a ako s takýmto obsahom pracujú samotní tvorcovia, sa pokúsi odpovedať režisér Petr Hátle po projekcii filmu.

V rámci súťaže celovečerných filmov V strede Európy ponúkne piatkový program dokument maďarského režiséra Mátyása Kálmána Na návšteve u Šťasteny. Skutočný príbehmanželského páru Anikó a Laciho, ktorí sa stali zo dňa na deň milionármi po výhre v lotérii. Film je intímnym pohľadom do života dvoch ľudí, ktorým nečakané bohatstvo prinieslo aj
pochybnosti o ich manželskom vzťahu a núti ich prehodnotiť doterajší postoj k životu.

MFF FEBIOFEST Bratislava premietne highlight programu v nedeľu večer. V snímke To sa mi snáď len zdá, ktorá mala premiéru na Toronto International Film Festivale, stvárňuje Nicolas Cage nenápadného vysokoškolského profesora Paula. Ten sa zo dňa na deň začne objavovať v snoch miliónov ľudí po celom svete a stane sa globálnou celebritou. Razom sa mu začnú plniť všetky želania, ale spozná aj, aká vysoká je cena slávy.

Na záver víkendu ponúkne MFF FEBIOFEST Bratislava ďalšieho nominanta na Oscara v kategórii Najlepší medzinárodný film – Ja kapitán talianskeho režiséra Mattea Garroneho.

Oficiálnou zatváracou snímkou 31. MFF FEBIOFEST Bratislava bude v pondelok večer premiéra filmu českého režiséra Bohdana Slámu Sucho.

Viac informácií a kompletný program na www.febiofest.sk. 31. MFF FEBIOFEST sa koná s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Podujatie taktiež z verejných zdrojom podporil Fond na podporu umenia.

Najčítanejšie