Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
V novej súťažnej sekcii MFF Art Film sa predstavia snímky zo strednej a východnej Európy
Zdielať na

V novej súťažnej sekcii MFF Art Film sa predstavia snímky zo strednej a východnej Európy

Zdroj: ART FILM FEST Košice

30. jubilejný ročník MFF Art Film premiérovo v programe predstaví novú súťažnú sekciu - Medzinárodná súťaž filmov zo strednej a východnej Európy, ktorá je určená filmovým tvorcom celovečerných snímok z regiónu bez druhového a žánrového obmedzenia.

Týmto krokom chcú organizátori podporiť nové kinematografické trendy filmárov z bývalých krajín východného bloku. „Pri výbere filmov ma zaujímali najmä príbehy mapujúce minulosť, a to aj preto, lebo v súčasnosti sme svedkami žonglovania s jej podobami a verziami v mene najrôznejších politických záujmov,” hovorí kurátorka súťaže Viera Langerová.

Akvabely

Akvabely

ART FILM FEST Košice

​Slovenský dokumentarista Palo Korec, ktorý má za sebou vydarené snímky ako Exponáty alebo príbehy z kaštieľa (2013) či Čakáreň (2015), prichádza na Art Film s novým filmom AKVABELY Z PRANDORFA, ktorým zachytáva pomalé prenikanie moderných spoločenských postojov do obyčajnej slovenskej dediny. Päť žien z dedinky Devičany pri Banskej Štiavnici sa totiž rozhodlo zmeniť svoj život, postaviť sa stereotypom, ktoré im doteraz určovali, ako majú žiť. Veselé ženy, ako sa samy nazývajú na svojej facebookovej stránke, kde majú už slušný fanklub, začali svoj boj proti „tradíciám” tým, že si sekerou vysekali dieru do ľadu a začali sa otužovať. A pokračovali v tom aj napriek nechápavým pohľadom dedinčanov.

Slovenský režisér Roman Ďuriš sa s protagonistom svojho nového dokumentárneho filmu POKIAĽ JA ŽIJEM stretol náhodou po cirkusovom predstavení. Dalibor sa stal fakírom, po tom, ako ho prepustili z väzenia. Mladý muž sa vlastným spôsobom vyrovnáva s traumami z minulosti a svojej dysfunkčnej rodine chce pomôcť, ako sa len dá. „Keď sa mi Dalibor začal otvárať a rozprávať o svojom živote, jeho príbeh vo mne rezonoval, akoby som ho istým spôsobom prežíval aj ja. Pevne verím, že každý si môže v jeho príbehu nájsť určité podobnosti so svojím vlastným životom. Či už ide o konflikty s rodičmi, túžbu po láske alebo hľadanie svojej identity,” poznamenal režisér Roman Ďuriš. Tvorcovia snímky prispôsobili svoj filmový jazyk tomu, aby sa diváci a diváčky mohli priblížiť Daliborovmu vnútornému svetu. Svojim umením s ohňom mladý fakír bojuje s démonmi vlastnej minulosti a snaží sa o lepšiu budúcnosť pre seba a svojho mladšieho brata, ktorého chráni pred nebezpečím, aké kedysi sám spoznal.

30. Medzinárodný filmový festival Art Film sa uskutoční od 21. – 28. júna 2024.

Najčítanejšie