Jasno
17°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
MFF Art Film pozná svojich víťazov! Kto je novým držiteľom ceny Hercova misia?
Zdielať na

MFF Art Film pozná svojich víťazov! Kto je novým držiteľom ceny Hercova misia?

Zdroj: MFF Art Film, Peter Stas

Tridsiate narodeniny Medzinárodného filmového festivalu Art Film vyvrcholili vyhlásením víťazných snímok a odovzdaním šiestich prestížnych cien Modrý anjel.

Antónia Lišková a Maroš Kramár si prevzali cenu Hercova misia.

Antónia Lišková

Antónia Lišková

MFF Art Film, Peter Stas

​V Medzinárodnej súťaži hraných filmov o víťaznom titule rozhodovala ukrajinská vizuálna umelkyňa a filmárka Anna Kryvenko, kurdsko-švajčiarsky režisér a scenárista Mano Khalil a slovenský režisér Marek Kuboš. Modrého anjela za najlepší hraný film udelili sudánskej dráme Zbohom, Júlia o priateľstve dvoch žien s rozdielnym náboženským vyznaním. Víťazstvo debutu režiséra Mohameda Kordofaniho porota odôvodnila takto: “Film Zbohom, Júlia skrz rodinnú tragédiu poukazuje na dôležité súčasné dianie, ponára sa do historických nánosov a politických konfliktov. Vyjadruje humanistické posolstvo, pričom sa sústreďuje na tému odpustenia – nevyhnutnú súčasť ľudskej existencie – a vzdáva hold tolerancii, spolunažívaniu a vzájomnému rešpektu.” Producenti filmu Amjad Abu Alala a Mohammed Alomda spolu s cenou Modrý anjel získali aj finančnú cenu vo výške 2 000 EUR.

Modrým anjelom za najlepšiu réžiu porota ocenila režiséra Magnusa von Horna a jeho skľučujúcu drámu Dievča s ihlou inšpirovanú desivými udalosťami z Dánska z obdobia krátko po prvej svetovej vojne. “Režisér sa predstavil s temnou znepokojujúcou drámou fungujúcou na všetkých úrovniach, či už vďaka výbornej kamere, ktorá čiernobielo zachytáva hrozivé obrazy, dramaturgiou príbehu, ktorý je plný prevratov a prekvapení, ale i hereckými výkonmi, ktoré vytvorili atmosféru skutočného kriminálneho príbehu.” 


Práve herecký výkon dánskej herečky Trine Dyrholm účinkujúcej vo filme Dievča s ihlou uchvátil trojčlennú porotu natoľko, že jej udelila Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. “Herečka nás svojím majstrovským výkonom presvedčila o jej premene z majiteľky obchodu s cukríkmi a nevinnej samaritánky, ktorá tajne pomáha ženám v núdzi s adopciou, na bezcitnú vrahyňu.”


Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon získal dánsky herec Sebastian Bull vďaka úlohe vo väzenskej dráme Dozorkyňa od režiséra Gustava Möllera. “Sebastian Bull sa presvedčivo ujal roly násilníckeho väzňa. Hoci hral vedľajšiu úlohu, v publiku dokázal vyvolať silné emócie a znázornil agresivitu a násilnosť, ale aj detskú nevinnosť, bezbrannosť a krehkosť.”

Porota udelila aj tri zvláštne uznania. Prvé si vyslúžil herec Clément Faveau za svoju rolu v komediálnej dráme Panebože!. Uznanie patrí aj ženskej hereckej dvojici víťazného filmu Zbohom, Júlia - Eiman Yousif a Siran Riak, ktoré svojim umením zdôraznili dôležitosť dobrých medziľudských vzťahov. Na japonskej snímke Rei debutujúceho režiséra Toshihika Tanaku porota ocenila “jemný filmový jazyk, ktorý dokázal vyjadriť najhlbšie city ľudskej duše.”

Návštevníci Art Filmu mali počas celého festivalu možnosť hlasovať o Diváckej cene JOJ Cinema za dlhometrážny film. Najvyšší počet diváckych hlasov a ocenenie napokon získala snímka Bez vzduchu od Kataliny Moldovai.

Najčítanejšie