Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miloš Forman oslavuje 85. narodeniny!
Zdielať na
Fenomény

Miloš Forman oslavuje 85. narodeniny!

Zdroj: profimedia

Poznáme ho najmä ako režiséra Oscarového Amadea, viete si však spomenúť aj na jeho ďalšie filmy? Pozrite sa, aká bola jeho cesta k úspechu.

Miloš Forman sa narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. Rodičia zahynuli v koncentračnom tábore. Vyrastal v domove  mládeže a internátnej škole pre obete 2. svetovej vojny v Poděbradoch.  Neprijali ho na štúdium DAMU, preto odišiel na FAMU študovať odbor scenáristika a dramaturgia.

Samostatne režíroval až v roku 1963. Prvým celovečerným filmom je ČIERNY PETER (1963),  za ktorý získal veľa cien. Nasledovala snímka LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965). V roku 1967 vznikol jeho snáď najznámejší český film HOŘÍ MÁ PANENKO.

Po auguste 1968 emigroval do USA. Tu na seba najprv upozornil komédiou TAKING OFF . Získal za ňu ocenenie BAFTA za najlepšiu réžiu a cenu MFF v Cannes za najlepší film.

V roku 1975 prišiel asi jeho najlepší film PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM. Film o americkom trestancovi s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe, ktorý sa chce vyhnúť väzeniu, a preto predstiera, že je duševne chorý, mu vyniesol Oscara za najlepšiu réžiu. Okrem toho zaň získal ďalšie 4 Oscary a 4 Zlaté glóbusy.

TRAILER PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM

V roku 1979 nakrútil muzikál VLASY - kultové, aj keď trochu nedocenené dielo. V roku 1985 prišiel so snímkou AMADEUS o dvornom skladateľovi Viedenského dvora Salierim, ktorý sa snaží všetkými možnými spôsobmi zničiť nováčika Amadea Mozarta. Film, ktorý získal 8 Oscarov, mu vyniesol druhú zlatú sošku za réžiu. O rok neskôr natočil VALMONTA, čo je podľa kritiky údajne jediný zlý Formanov film. Po tomto neúspechu chcel s filmovaním skončiť.

TRAILER AMADEUS



V roku 1996 však po siedmich rokoch  predsa len prišiel s novým filmom. ĽUD VS. LARRY FLINT je snímka o nekonečnom boji porno magnáta Larryho Flinta za slobodu prejavu. Forman za ňu získal ďalší Zlatý Glóbus. V roku 1999 nakrutil drámu MUŽ NA MESIACI s Jimom Carreym a Dannym DeVitom v hlavných úlohách, ktorá  je vlastne biografiou neúspešného amerického komika Andyho Kaufmana.

TRAILER ĽUD VS. LARRY FLINT

V roku 2006 nakrútil zatiaľ svoj posledný film GOYOVE PRÍZRAKY.

 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie