Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
13 neuveriteľných faktov z nakrúcania slávneho veľkofilmu Titanic
Zdielať na

13 neuveriteľných faktov z nakrúcania slávneho veľkofilmu Titanic

Zdroj: Paramount Pictures

Titanic tento rok oslavuje 20 rokov od uvedenia do kín. Film skasíroval 14 Oscarov a dosiahol rekordné tržby, ktoré zachránili Paramount, aj Camerona. Ak by u divákov prepadol, muselo by štúdio vyhlásiť bankrot! A režisér by si zrejme užil nútené pracovné voľno na dobu neurčitú...

Našťastie, všetko dobre dopadlo a film sa stal jedným z najúspešnejších vo filmovej histórii. Z trónu ho zosadilo až ďalšie Cameronovo dieťa: AVATAR! Pán skrátka vie, ako sa robia filmy;)

A teraz už, dámy a páni, v hlavnej úlohe TITANIC:

1. Risk je zisk: Náklady na skutočný Titanic boli v 1910-1912 závratných 7.5 miliónov dolárov. Na dnešné prepočty cca 120 až 150 miliónov dolárov v 1997. Film Titanic stál 200 miliónov! 

P.S.1: Kompletná oceľová konštrukcia Titanicu skončila po filmovaní v kovošrote...

Paramount Pictures

2. To nebolo dvakrát rozumné: Kate Winslet si ako jediná zo štábu odmietla počas scén vo vode obliecť potápačský oblek. Skončila so zápalom pľúc!

P.S.2: Ten kus nábytku, na ktorom Rose prežije v ľadovom oceáne, je vernou replikou trosky z Titanicu, ktorá je teraz vystavená v múzeu v Halifaxe.

Je ti zima, dievčatko?

Je ti zima, dievčatko?

IMBd

3. Tyran, no génius: Nielen ruky, ktoré kreslili nahú Rose, ale aj všetky Jackove skice, patria režisérovi. James je totiž všestranne nadaným umelcom.

Paramount Pictures

4. Obohraná páska: Film hrali v amerických kinách, kvôli vysokému dopytu tak často, až poškodili náhrávku. Paramount Pictures museli opakovane zasielať nové kotúče s filmom. 

5. Ach, tá optika: Filmová garderóba Kate mala veľkosť 38, no Caledonov kabát mal veľkosť 46. Cameron jej ho do posledných scén potápania Titanicu vybral zámerne. Herečka tak pôsobila počas dramatického boja o život zraniteľnejšie.

Paramount Pictures

6. Vnuknutie zo záhrobia?: Režisér po nakrúcaní filmu náhodne zistil, že na skutočnom Titanicu zahynul muž menom Jack Dawson...

Paramount Pictures

7. Hlavne bez stresu: Zábery, keď sa do lode valí voda a Rose s Jackom pred ňou utekajú, museli byť zmáknuté na prvý raz! Všetok nábytok v interiéri totiž tlak vody v tejto scéne zničil.

Paramount Pictures

8. Išlo sa naostro: Premiéra filmu bola 01.11.1997 v Tokiu. Reakcie kritikov na film boli také vynikajúce, že sa producenti (na vlastné riziko) rozhodli uviesť film okamžite do kín. (Filmy sa totiž vždy najprv otestujú pred vybraným publikom, aby sa následne vyhodnocovali názory na ne. Pozn. redakcie)

Paramount Pictures

9. Tajná misia: Režisér bol proti akejkoľvek súčasnej hudbe, ktorá by bola spájaná s jeho filmom. Autor hudby k filmu, James Horner, však dostal v sprche nápad. Osloviť Céline Dion a nahrať s ňou na skúšku nejakú romantickú pieseň. Keď Cameron My Heart Will Go On počul, odsúhlasil ju na soundtrack.

IMBd

10. Srdcu nerozkážeš: James Cameron vďačí filmu, okrem bohatstva a prestíže, aj za lásku. Pamätáte si na starostlivú vnučku staručkej Rose? Hrala ju Suzy Amis. Režisér sa do nej počas nakrúcania zamiloval a jeho manželke Linde Hamilton zostali oči pre plač. 

Getty Images

P.S.3: Aj napriek tomu, že ho jeho bývalé ženy Kathryn Bigelow a Linda Hamilton označili za egoistického diktátora, so Suzy je šťastne ženatý už sedemnásť rokov...

Súvisiace články

Najčítanejšie