Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Superman oslávil 80 rokov! Neuveríte, aký má pôvod!
Zdielať na

Superman oslávil 80 rokov! Neuveríte, aký má pôvod!

Zdroj: vudu.com

Prvýkrát sa tento superhrdina objavil v novinových stánkoch 18. apríla 1938. Prinášame vám stručnú históriu tohto najznámejšieho komiksového hrdinu.

Držal nad hlavou auto a mal oblečený známy oblek, ktorý sa rokmi menil len minimálne. Superman bol vytvorený dvomi kamarátmi - Jerrym Siegelom a Joem Shusterom. Títo dvaja autori predali svoje práva v marci 1938 za 130 dolárov spoločnosti Detective Comics, dnes už známej pod skratkou DC. Mysleli si, že Superman nemá potenciál. Až neskôr zistili, ako veľmi sa mýlili. 

independent.co.uk

Mnohí ani len netušia, čo stálo za vznikom tohto ikonického hrdinu. "K vytvoreniu Supermana ma viedlo počúvanie a pozeranie sa na prenasledovanie židov v nacistiskom Nemecku. Chcel som tým ľudom pomôcť, no sotva to bolo v mojej moci. Superman bol odpoveďou," povedal Jerry Siegel, jeden z tvorcov, z ktorých obaja mali židovský pôvod. 

Inšpirovali sa Golemom, ktorý bol v 16. storočí vytesaný v Prahe a symbolizuje ochranu a nadľudskú silu. Okrem toho bol Superman spájaný aj so Samsonom či Mojžišom.

pinterest.com

Superman je tiež známy pod meno Kal-El, čo v hebrejčine znamená Boh. Celkovo mal pre židov, ktorí utiekli z Európy veľký význam, nakoľko sa rovnako ako Superman, museli prispôsobovať novej krajine, ktorou bola Amerika. 

fanboyplanet.com

Prvý raz sa diváci so Supermanom v televízii zoznámili v roku 1948, v 15-dielnej sérii. Úplne prvým hercom, ktorý sa ujal tejto úlohy bol Kirk Alyn. Ten stvárňoval úlohu do roku 1950. Po ňom nasledoval George Reeves vo filme Superman and the Mole Men z roku 1951 a v pokračovaniach Adventures of Superman z rokov 1952 a 1958. 

Asi najúspešnejším Supermanom bol rovnomenný film z roku 1978, na ktorý vyhradili, v tom čase nevídaný rozpočet - 55 miliónov dolárov!! Úlohy hlavného hrdinu sa tu zhostil Christopher Reeve, ktorého táto rola preslávila. Celkovo si ju zahral štyrikrát. 

superman.wikia.com

Na veľkom plátne sa Superman znova objavil v roku 2006. Film niesol názov Superman sa vracia. Popri Brandonovi Routhovi sa vo filme objavili aj Kate Bosworth, Kevin Spacey či James Mardsen. Film nezískal veľké ohlasy a tak v roku 2013 Zack Snyder natočil Muža z ocele. Do úlohy obsadili menej známeho herca - Henryho Cavilla, ktorý, ako sa neskôr ukázalo, sa do úlohy výborne hodil. Film však nebol to, čo väčšina očakávala, no nesklamal až natoľko ako Superman sa vracia. Henryho sme ako Supermana mohli vidieť už v troch fimoch. Okrem spomínaného Muža z ocele, aj v snímkach Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti a Justice League. 

Najčítanejšie