Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
10 úspešných hororov, ktoré v skutočnosti vykradli iné filmy!
Zdielať na

10 úspešných hororov, ktoré v skutočnosti vykradli iné filmy!

Zdroj: http://wegotthiscovered.com

Ktorá verzia sa vám páči viac?

Hororový žáner existuje už desaťročia, aj s množstvom príšer, zabijakov a strašidiel. Ale za každým úspešným filmom zvyčajne prichádza jeho druhé alebo tretie vydanie. Tu je zoznam úspešných filmov, ktoré len odkopírovali pôvodné snímky.

Kosatka zabijak

http://wegotthiscovered.com

​Keď Steven Spielberg režíroval film Čeľuste, adaptáciu románu Petra Benchleyho s rovnakým názvom, diváci sa dostali do šialenstva. V dôsledku toho sa veľa filmových štúdií pokúsilo tento novonarodený strach z oceánu využiť. Veľa snímok boli podobne ako Čeľuste o žralokoch, až na jednu, ktorá sa zamerala na iného vodného dravca - veľrybu. Film Kosatka zabijak stojí za pozornosť pre nádherné ukážky kinematografie a hudbu.

Godzilla

http://wegotthiscovered.com

​Po úspechu filmu The Beast From 20,000 Fathoms v roku 1953, japonský filmový producent Tomoyuki Tanaka dostal nápad na svoj vlastný film. Napísal scenár s názvom The Giant Monster From 20,000 Lions Under the Sea a v apríli 1954 ho rýchlo schválili. Až neskôr zmenil názov na ten, ktorý dobre poznáme - Godzilla. Je fascinujúce vidieť, ako môže byť takýto jednoduchý koncept vylepšený a ešte úspešnejší, ako pôvodná filmová predloha.

Piatok trinásteho

http://wegotthiscovered.com

​Žáner slasher existoval ešte pred úspešným filmom Halloween, ale až po ňom sa tento podžáner hororu prejavil v plnej sile. Zdá sa, že od tej doby žiaden sviatok nebol celkom bezpečný a filmoví producenti robili čo mohli, aby znovu vytvorili ďalšiu úspešnú snímku ako Halloween. Mnohým z nich sa to nepodarilo, ale jeden film sa obzvlášť podaril - Piatok trinásteho od Seana Cunninghama.

Diabli

http://wegotthiscovered.com

​Zatiaľ čo film Diabli je považovaný za jeden z najhorších hororových filmov, má pre mnohých slabé miesto v srdci. Od hereckého prínosu Jacka Nanca a výkonu bábkových návrhov, ide o film, ktorý sa vám dostane pod kožu. A to aj napriek tomu, že je to lacné napodobnenie kultového filmu Gremlins.

Dom tisícky mŕtvol

http://wegotthiscovered.com

Režisérsky debut Roba Zombieho, film Dom tisícky mŕtvol, je akýmsi patchworkom, ako napokon ďalšie z mnohých filmov tohoto režiséra. Zatiaľ čo väčšina ľudí považuje Dom za príliš podobný ďalším hororovým filmom, vrátane Masakru motorovou pílou, mnohým ďalším sa veľmi páči.

Úsvit mŕtvych

http://wegotthiscovered.com

​Hoci George A. Romero v roku 1968 vytvoril hororový podžáner o zombí s filmom Noc živých mŕtvych, až o desať rokov neskôr so snímkou Úsvit mŕtvych sa tento žáner stal naozaj populárnym. Mnoho tvorcov z celého sveta sa čo najrýchlejšie snažili napodobniť úspech Úsvitu, ale bol to film Zombie 2 od Lucia Fulciho, ktorému sa to skutočne podarilo.

Xtro

http://wegotthiscovered.com

​Žáner sci-fi zažil v roku 1979 svoj najväčší úspech s filmom Votrelec a v roku 1982 s E.T. - Mimozemšťanom. Ale jedna z najlepších kultových klasík tohto žánru vyšla v roku 1983, s názvom Xtro, ktorá spôsobila znepokojujúco nezabudnuteľný zážitok v nás všetkých. Je to čiastočne preto, lebo nestráca na tempe ani na minútu a úvodná scéna je taká skvelá, že je takmer nemožné ju predvídať.

Blood Diner

http://wegotthiscovered.com

​Blood Diner vznikol ako pocta filmu Blood Feast od režiséra Herschell Gordon Lewisa. Scenár k nemu napísal Michael Sonye a režíroval ho Jackie Kong, pričom sa vymenili ľudia vo všetkých štábových funkciách. Napriek tomu mu zostal klasický nedotknutý elán a vznikla tak jedna z najväčších hororových komédií všetkých čias.

Dementia 13

http://wegotthiscovered.com

​Francis Ford Coppola je jedným z najpopulárnejších režisérov a podobne ako mnohí ďalší legendárni herci a filmári, začal pracovať s kultovým režisérom Rogerom Cormanom. V skutočnosti bol jeho prvým celovečerným filmom Dementia 13, ktorú vytvoril pre Cormana, aby porazil úspech filmu Psycho od Alfreda Hitchcocka. Scenár pôvodne napísaný samotným Coppolom zahŕňa gotickú atmosféru. Táto snímka je určite silným režijným debutom a ukazuje, aký skvelý film môže vzniknúť s malým rozpočtom a dostatočnou kreativitou, keď človek robí niečo z vášne.

Dom pri cintoríne

http://wegotthiscovered.com

​Dom na cintoríne je treťou snímkou režiséra Lucio Fulciho z neoficiálnej trilógii Gates of Hell. Zatiaľ čo predchádzajúce dva filmy sa viac zaoberajú zombiemi a nemŕtvymi, tento film sa zameriava na príbeh Frankensteina. Inšpiroval sa kultovými snímkami Osvietenie alebo The Amityville Horror.

Najčítanejšie