Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do kín prichádza desiaty film Planéty opíc! Ak v tom máte chaos, toto vám pomôže!
Zdielať na

Do kín prichádza desiaty film Planéty opíc! Ak v tom máte chaos, toto vám pomôže!

Zdroj: www.yahoo.com

Len máloktorá franšíza dokáže mať také množstvo filmov. Videli ste všetky snímky pod názvom Planéta opíc?

Franšíza Planéty opíc sa nakrúca už vyše 55 rokov. Celé sa to dá rozdeliť na štyri separátne smery. V roku 2001 sa pôvodný film snažil znova nakrútiť režisér Tim Burton, neskôr nesledovala reboot trilógia s Andy Serkisom ako Caesarom a v roku 2024 prichádza do kín film Kráľovstvo planéty opíc. 

Prvý film Planéty opíc mal premiéru v roku 1968 a hlavnú úlohu v ňom hral Charlton Heston. Pôvodný príbeh sleduje troch astronautov, ktorí pristanú na cudzej planéte a zistia, že na nej opice vedú civilizáciu, v ktorej sú ľudia otrokmi. Na planéte Zem je rok 1972, avšak astronauti sa vo filme presunú do roku 3978. Druhý film divákov zavedie do roku 3955 a predstaví príbeh astronauta Johna Brenta, ktorý sa na planétu vráti, aby našiel svojho kolegu Georga Taylora, ktorý na cudzej planéte ostal.  V roku 1974 dokonca vznikol seriál Planéta opíc, ktorý mal 14 epizód. 

Máte v týchto filmoch chaos a chceli by ste si ich pozrieť znova? Toto je chronologický zoznam, ktorý vám môže pomôcť osviežiť si pamäť: 

  • Planéta opíc (1968)
  • Do vnútra Planéty opíc (1970)
  • Útek z planéty opíc (1971)
  • Dobytie Planéty opíc (1972)
  • Bitka o Planétu opíc (1973)
  • Planéta opíc (2001, remake)
  • Zrodenie Planéty opíc (2011)
  • Úsvit planéty opíc (2014)
  • Vojna o planétu opíc (2017)
  • Kráľovstvo planéty opíc (2024)

Snímka Kráľovstvo planéty opíc príde do kín 9. mája. Je to nové pokračovanie slávnej dobrodružnej sci-fi série, ktoré sa odohráva niekoľko generácií v budúcnosti po Ceasarovej vláde, v ktorej sú opice dominantným druhom žijúcim v harmónii a ľudia sa obmedzili na život na periférii. Zatiaľ čo nový tyranský opičí vodca buduje svoju ríšu, jeden mladý opičiak podnikne strastiplnú cestu, ktorá ho prinúti spochybniť všetko, čo vedel o minulosti, a urobiť rozhodnutia, ktoré určia budúcnosť opíc aj ľudí. Film prináša nové postavy a dejové línie, ale pre fanúšikov série sú tu odkazy na Caesara, ktorého režisér filmu Wes Ball nazýva jedným z najväčších protagonistov v dejinách filmu. “Caesar je v tomto novom filme duchovne prítomný vo všetkom,” vysvetľuje Ball. “Jeho myšlienky, morálka a slušnošť a jeho vzťah k ľuďom – to všetko je skúmané takmer mýtickou optikou, ktorá je podľa mňa vzrušujúca.”

Zatiaľ čo film Vojna o planétu opíc bol príbehom o Mojžišovi s Caesarom, vodcom s ťarchou sveta na pleciach, ktorý trpí za svoj ľud a nakoniec ho dopraví do zasľúbenej krajiny, tento film je o objavovaní. Je to príbeh o dospievaní a dobrodružstvo odohrávajúce sa vo vyspelom vesmíre, kde môžeme vidieť rozklad a to, ako si príroda znovu získala zem. “Myslel som si, že by bolo naozaj zábavné vidieť, čím sa náš svet stane, keď ľudia v podstate zmiznú. Páčila sa mi myšlienka, že budovy a vôbec to, čo z nich zostalo, sa rozpadá a sklo už neexistuje, pretože sa všetko rozpadlo pod vplyvom erózie a času. Páčila sa mi myšlienka, že sa svet opäť mení na túto krajinu,” vysvetľuje Ball. 

Najčítanejšie