Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Porovnali sme pre vás všetky verzie filmu Zrodila sa hviezda! Bude tá najnovšia aj najúspešnejšia?
Zdielať na

Porovnali sme pre vás všetky verzie filmu Zrodila sa hviezda! Bude tá najnovšia aj najúspešnejšia?

V kinách je už od 4.10. debutový film režiséra Bradleyho Coopera, v ktorom hrá spolu s Lady Gaga. Recenzie nasvedčujú tomu, že film čaká pár nominácií na Oscara. Ako dopadli predchádzajúce verzie?

1937

Prvá verzia filmu vznikla pred neuveriteľnými 81 rokmi. Každá verzia poukazuje na problémy doby, v ktorej sa odohráva. V tejto sa pozeráme na to, ako mnoho žien v Hollywoode namiesto úspechu na striebornom plátne, skončilo na ulici a živili sa ako prostitútky. Film sa zameriava skôr na spoločnosť, než na individuálne postavy. Vidíme dobu veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia a jej následky. Janet Gaynor získala za svoju rolu prvého Oscara za hlavnú ženskú úlohu.

1954

V tejto verzii sa do scenára dostal aj milostný trojuholník. Herečka Judy Garland sa tejto úlohe úplne odovzdala. Bol to jej veľký návrat do sveta filmu po tom, čo sa snažila spáchať samovraždu. Nanešťastie, Oscara za svoju úlohu nezískala a jej hviezda pomaly vyhasla. Film bol však vychválený mnohými kritikmi. Tvorcovia sa držali základu scenára, ktorý je v každom filme podobný. Muž, či už ide o muzikanta alebo herca, sa zamiluje do mladej ženy a len on vidí jej potenciál. Naháňajúc sa za svojím americkým snom, spadne na dno a hlavná hrdinka sa nechce nechať stiahnuť s ním. Ako už dobre vieme, veľký úspech prináša aj veľké problémy. Táto verzia z roku 1954 je označovaná zatiaľ za najúspešnejšiu. 

1976

Barbra Streisand a Kris Kristofferson boli hlavnými predstaviteľmi verzie z roku 1976. Film poukazuje na rockovú scénu Hollywoodu a dáva mu to úplne inú energiu, než mali predchádzajúce dve snímky. Barbra tú má viac feministickú, nezávislú úlohu a na rozdiel od filmov z roku 1937 a 1954 si hlavná hrdinka–Esther, svoje rodné meno nezmení na Norman Maine. Barbra za tento film získala Oscara za najlepšiu filmovú pieseň. 

2018

Štvrtá, zatiaľ posledná verzia filmu je práve v kinách. Cez víkend ju na Slovensku videlo vyše 22-tisíc divákov. Zameraná je na country hudbu a dvaja hlavní predstavitelia sú viac než známi. Navyše, film je režisérskym debutom Bradleyho Coopera a chémia medzi ním a Lady Gaga je neskutočná. Očakáva sa úspech na Oscaroch vo viacerých kategóriach - herec, herečka, hudba, réžia aj najlepší film. To, koľko nominácii sa im podarí premeniť na sošku sa dozvieme o pár mesiacov. 

;t=35s

Súvisiace články

Najčítanejšie