Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V týchto dňoch je filmový festival SCANDI
Zdielať na

V týchto dňoch je filmový festival SCANDI

Prehliadku súčasnej severskej kinematografie organizuje Film Europe Media Company. Aj tento rok sa diváci môžu tešiť na výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska. Festival prebieha od 25. januára do 29. januára vo vybraných kinách na Slovensku.

Festival Scandi bude mať štyri sekcie, najzaujímavejšou je sekcia SCANDI PREMIÉRY. Ponúka napríklad film mladej režisérky Amandy Kernell Sámska krv, ktorý na festivale v Benátkach získal cenu za najlepší debut. Rozpráva príbeh o 14-ročnom sámskom dievčati, ktoré na severe Škandinávie chová soby. Po tom, čo je vystavené rasizmu éry tridsiatych rokov minulého storočia, začína snívať o novom živote.

Sekcia ponúka tiež výpravnú historickú drámu Posledný kráľ v réžii Nilsa Gaupa. Film rozpráva o dvojici mužov, ktorí majú v rukách budúcnosť nórskeho kráľovstva – malého dediča trónu, ktorého musí uchrániť pred neľútostnými vrahmi.

Vo festivalovom výbere nájdeme aj nový film známeho fínskeho režiséra Mika Kaurismäkiho Kráľovná Kristína. Ide o portrét švédskej kráľovnej Kristíny, ktorá nastúpila na trón vo veku šiestich rokov, vzpierala sa tradícii a konvenciám a popritom menila beh dejín.

Rozhodne zaujímavou snímkou je aj mrazivý triler Pyroman režiséra Erika Skjoldbjærga, inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Medzi ďaľšími sekciami nájdeme aj SCANDI KOMÉDIE, ktorú tvorí výber tých najlepších severských komédii posledných rokov a SCANDI DETI, v rámci ktorej budú uvedené štyri filmy vhodné aj pre deti. Výber tých najpozoruhodnejších severských filmov posledných rokov prináša sekcia BEST OF SCANDI, kde patrí napríklad čierna komédia Hansa Pettera Molanda Boj snežného pluhu s mafiou, Vinterbergova Komúna a Jensenova bizarná komédia O kuratách a ľuďoch.

Škandinávska filmová produkcia prináša každý rok žánrovo pestré filmy, ktoré sú divácky atraktívne a zároveň mnohé z nich uvádzané a oceňované aj na prestížnych festivaloch. Festival bude prebiehať v 13-tich mestách, do prehliadky sa zapojilo celkovo 16 kín. 

;index=6&list=PLTASrIsKgbb5sv1vII7j0SQwlXB9T-ZXt

Najčítanejšie