Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aký svet chcete odkázať vašim deťom? Festival Ekotopfilm-Envirofilm 2017 začína už 22. mája!
Zdielať na

Aký svet chcete odkázať vašim deťom? Festival Ekotopfilm-Envirofilm 2017 začína už 22. mája!

Zdroj: Ekotopfilm s.r.o.

Pozývame všetkých, príďte sa pozrieť na filmy zamerané na tému ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja. Okrem fascinujúcich a dychberúcich dokumentárnych filmov z celého sveta majú pre vás tvorcovia pripravené zaujímavé sprievodné aktivity, prednášky a diskusie. Vstup na festival a všetky jeho sprievodné akcie sú zadarmo.

NA KONCI EVOLÚCIE NIE JE KRÁSA je nosnou myšlienkou tohto ročníka festivalu a súčasťou kampane, ktorá práve začína. 

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm otvorí 22. mája svoje dvere pre širokú laickú a odbornú verejnosť. Festival počas jedného týždňa predstaví viac ako 100 dokumentárnych filmov zameraných na témy ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja.

Hlavným hosťom festivalu bude Polly Higgins, uznávaná právnička a zakladateľka Earth Law Alliance (Aliancia za práva Zeme) a The Earth Community Trust (Nadácia spoločenstva Zeme), ktorá získala celý rad ocenení za svoju prácu a snaží sa presadiť Zákon o ekocíde. Ekocída je definovaná ako ničenie rozsiahlych oblastí prírodného prostredia činnosťami ako sú nukleárna vojna, nadmerné využívanie zdrojov, alebo ukladanie škodlivých chemikálií.

Prihlásilo sa rekordných vyše 1 000 filmov z celého sveta, z ktorých bolo 115 vybraných do súťaže pre týždňový program festivalu, ktorý bude paralelne prebiehať v Bratislave a v Banskej Bystrici.

Festival bude zároveň obohatený o sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií.

My vám tento týždeň predstavujeme dva aktuálne tituly z festivalu:

DESTINÁCIA: MARS
DESTINATION: MARS

Ekotopfilm s.r.o.

RÉŽIA / DIRECTOR: MARK STAROWICZ
ROK / YEAR: 2016
ŠTÁT / STATE: KANADA / CANADA
KATEGÓRIA / CATEGORY: B
MINUTÁŽ / DURATION: 51
JAZYK / LANGUAGE: SK DABING / SK DUBBING
TITULKY / SUBTITLES: BEZ TITULKOV / NO SUBTITLES

Preteky o to, komu sa ako prvému podarí vkročiť na červenú planétu sú v plnom prúde. Investujú sa miliardy. Testujú sa rakety. Ako sa tam dostaneme? Ako Mars zmeníme? Mali by sme? Vydávame sa na ďalekú expedíciu alebo nás čaká veľké rozčarovanie? Film je predovšetkým vedecko-populárnym dokumentom prerozprávaným príbehmi mužov a žien, ktorí zasvätili svoje životy ceste, ktorá sa zapíše do dejín rovnako ako objavné cesty Kolumba či Magalhãesa.

Trailer k dokumentu:

DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM
JUST EAT IT: A FOOD WASTE STORY

Ekotopfilm s.r.o.

RÉŽIA / DIRECTOR: GRANT BALDWIN
ROK / YEAR: 2015
ŠTÁT / STATE: KANADA / CANADA
KATEGÓRIA / CATEGORY: E
MINUTÁŽ / DURATION: 57
JAZYK / LANGUAGE: ANGLICKÝ / ENGLISH
TITULKY / SUBTITLES: SLOVENSKÉ / SLOVAK

Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z farmy, obchodov až po ten ich z vlastnej chladničky. Filmový príbeh spojí pri jednom diskusnom stole farmárov, inšpiratívne organizácie a zákazníkov. Príbeh je výchovný a zároveň „chutne“ zábavný;)

Trailer k dokumentu:

Než sa festival o niekoľko dní naplno rozbehne, ponúka vám televízia JOJ PLUS už túto nedeľu 14. mája o 11:40 dokument režisérky Leny Králikovej Hashimoto: Atómka/Genpatsu.

Súvisiace články

Najčítanejšie