Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lucasove Star Wars alebo Valerian? Hádajte, čo bolo skôr...
Zdielať na

Lucasove Star Wars alebo Valerian? Hádajte, čo bolo skôr...

Zdroj: Facebook

Len hŕstka filmov sa zapísala do histórie tak nezmazateľne ako Star Wars. Pri premiére prvého dielu neskoršej mega úspešnej ságy ani sám tvorca George Lucas netušil, aký fenomén stvoril. A rozhodne mu nenapadlo, že bude nasledujúcich štyridsať rokov vysvetľovať, kde našiel inšpiračné zdroje...

Autor komiksu o Valerianovi Jean-Claude Mézières stvoril vesmír, ktorý obývajú stovky humanoidných a iných foriem života v záplave žiarivých farieb. V prvej knihe jeho série sa čitateľ zoznamuje s agentom Galaktického Impéria Valerianom, ktorý je poverený cestovať v čase do stredovekého Francúzska. Výsledok misie je uspokojivý: zloduch je zastavený a s hlavným protagonistom sa do 28. storočia vracia i miestne dievča Laureline. Tá sa zakrátko stáva tiež agentkou a Valerianovou parťáčkou.

Facebook

Dobrodružstvo v tisícoch svetoch tak mohlo začať. Komiks vychádzal 43 rokov a jeho kompletnú zostavu tvorí 21 zväzkov. Jean-Claude Mézières je vďaka nemu pre Francúzov ikonou. Nie je preto zvláštne, že ho k spolupráci na Piaty element prizval aj Luc Besson. Už vtedy prišla reč na sfilmovanie Valeriana!

Facebook

Luc Besson však Mézièresovi odpovedal, že nemôže, pretože ešte neexistuje taká technológia , aby jeho svet dokázala preniesť na filmové plátno. Podobnosti v dizajne Star Wars a Valeriana idú len veľmi ťažko prehliadnuť. Napriek tomu, že už sa dnes jedná o akúsi premlčanú tému.

Čas od času na konkrétne príklady poukáže nejaký z fanúšikov, a nakoľko ide o neprehliadnuteľné príklady, nikto sa s ním ani neháda o opaku.

Magic Box Slovakia

Počet takýchto ukážok môžeme začať pri (ne)slávnych bikinách princeznej Leiy v úvode Návratu Jediho. Laureline ich na stránkach komiksov nosila o desať rokov skôr:

Magic Box Slovakia

Zatiaľ čo bol Han Solo uväznený v karbonite, Valeriana zaliali do plastu podobnej hmoty:

Magic Box Slovakia

Z celej kauzy nemôžeme vynechať ani legendárny Millenium Falcon. Táto vypočítavá pašerácka legenda si niektoré krivky vypožičala z Votrelca, Valerianovej vesmírnej lode:

Magic Box Slovakia

Jean-Claude Mézières priznáva, že na začiatku mal veľkú zlosť, ale časom sa s celou záležitosťou vysporiadal inak;) Pre francúzsky komiksový magazín Pilot vytvoril kresbu, na ktorej sa Valerian a Laureline stretnú s Lukom Skywalkerom a Princeznou Leiou v preplnenom galaktickom bare.

Leia hovorí: „To je zábavné, že sa schádzame práve tu!“

Na to jej Laureline odpovie: „Hm, my sme tu už dávno!“

Magic Box Slovakia

Trailer k Valerianovi:

Valerian a mesto tisícich planét príde do slovenských kín 20.7.2017 v 2D aj 3D, so slovenským dabingom i titulkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie