Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Názor Kinosály: Lady Bird. Film o pubertiakoch, trochu inak
Zdielať na

Názor Kinosály: Lady Bird. Film o pubertiakoch, trochu inak

Zdroj: youtube.com

Zabudnite na známe teenagerské komédie o nechcenom chlapcovi, ktorý túži po najkrajšom dievčati zo školy a nakoniec sa z lúzra stane kráľ plesu. Lady Bird je o skutočných problémoch, ktoré prežívajú stredoškoláci po celom svete.

Za scenár a réžiu zodpovedala Greta Gerwig. Jej režisérsky debut je z časti inšpirovaný jej životom, no napriek tomu vraj nie je o nej. Film je vtipný, citlivý a čo je zo všetkého najhlavnejšie, je uveriteľný. Možno aj preto si zaslúžil päť nominácií na Oscara.

fandango.com

Hlavnou postavou snímky je mladá Christine McPherson, ktorá si sama dala meno Lady Bird. Navštevuje katolícku strednú školu, má najlepšiu kamarátku, prežíva prvé lásky, nie je veľmi populárna a aj napriek tomuto film obchádza klasické americké klišé. Možno pre to, že hlavná postava je inteligentná a vie, čo chce.

Lady Bird má neuveriteľnú túžbu opustiť rodné Sacramento. Je to umelecká, narcistická duša, ktorá urobí všetko pre to, aby odišla. Film pekne zobrazuje vzťah teenagerov s ich rodičmi, tak ako ho poznáme. Samozrejme, že sa nedá tento model aplikovať na všetkých, no každý si v tom nájde niečo svoje. Saoirse Ronan si za túto úlohu zaslúžila nomináciu nie len na Oscara, ale aj Zlatý glóbus, ktorý aj vyhrala. Po jej boku sa vo filme objavia dvaja muži, o ktorých určite ešte budeme počuť – Lucas Hedges, ktorého poznáme z minuloročného filmu Miesto pri mori a Timothée Chalamet, ktorý je tento rok tiež nominovaný na Oscara za film Daj mi tvoje meno.

latimes.com

​Film možno nevyzerá ako náročný na spracovanie či tému, no ak sa zamyslíte nad tým, čo nám ako divákom ponúka, je tu o čom premýšľať. Celkovo sa snímka zaoberá hľadaním vlastnej identity počas najrozhodujúcejšieho času v živote človeka, no neslúži ako návod na správny život. Hlavná postava urobí veľa chýb, ktoré zmenia celý jej svet.


Toto alternatívne spracovanie teenagerského filmu je doplnené správnou dávkou humoru, ktorý vôbec nemôžeme považovať za primitívny ako sme pri filmoch s podobnou témou zvyknutí. A čo je najzaujímavejšie, obsahuje pár prekvapivých momentov. Film by si mali pozrieť nielen deti, ale aj ich rodičia, možno tak zistia, čo navzájom prežívajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie