Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Názor Kinosály: Ready Player One: Hra sa začína. Popkultúrny raj s množstvom odkazov.
Zdielať na

Názor Kinosály: Ready Player One: Hra sa začína. Popkultúrny raj s množstvom odkazov.

Film natočený podľa bestselleru rovnomennej knihy od Ernesta Clinea je určený hlavne pre fanúšikov popkultúry. Či už ide o knihy, filmy, hry alebo hudbu, tento film vo vás jednoznačne vyvolá nostalgiu.

Vo filme sa prenesieme do roku 2045, kedy úplne všetci žijú virtuálnom realitou, do ktorej sa vnárajú pomocou softvéru OASIS. Tam žijú vďaka svojim avatarom úplne iné životy. Zatiaľ čo reálny svet na tom nie je najlepšie a ľudia v ňom bývajú vo vežiach postavených z prívesov, v tom virtuálnom sa môže užívateľ preniesť hneď na viaceré planéty zamerané na rôzne typy zábavy a byť kýmkoľvek chce. Hlavným cieľom hry je získať tri kľúče, ktoré vedú k výhre – zlatému vajcu, ktoré predstavuje výhru pol miliardy dolárov a totálnu kontrolu nad systémom OASIS.

Continental film

Snímka je zo začiatku nabitá akciou, no tá sa postupne vytráca a prichádza v intervaloch, ktoré vyústia do finálnej bojovej scény. Divák sa po približne tretine filmu prenesie k riešeniu záhad, ktoré sú pre hlavného hrdinu a jeho skupinu nachystané. S tým súvisia aj prepojenia na rôzne popkultúrne symboly. Samozrejme, po krku im ide organizácia, ktorej hlavnou úlohou je dostať sa k vajcu skôr, ako všetci ostatní. V tomto vidíme bežnú zápletku, ktorej záver mnohí odhalia veľmi skoro.

Continental film

Napriek tomu, že sa film odohráva v budúcnosti, pripomína nám všetky dobré, kultové veci z 80. rokov. Samozrejme, kto iný by nám mohol tento film priniesť než Steven Spielberg, tvorca mnohých kultových filmov? O perfektnom spracovaní tejto snímky teda nemôžeme ani pochybovať. Hovorí sa, že je to najlepší film jeho poslednej dekády a hodnotenia na internete tomu aj nasvedčujú.

Ak sa bojíte, že nezvládnete vnímať film, ktorý sa takmer celý odohráva vo virtuálnej realite, môžete byť pokojní. Spielbergovi sa podarilo film nakombinovať správnym spôsobom a tak nehrozí, že vám čas vo fiktívnom svete príde príliš neprirodzený či nudný. Problémom je skôr príbeh, ktorý divákovi ku koncu neprináša takmer žiadne prekvapenie či hlbšiu myšlienku. Napriek tomu si film určite užijete. Nedá sa totiž prirovnať k ničomu, čo bolo zatiaľ natočené.

Continental film

ZHRNUTIE: Film je svojím príbehom určený najmä pre teenagerov, no priláka aj ľudí, ktorí si radi zaspomínajú na svoju mladosť. Jedno pozretie na zachytenie všetkých odkazov však stačiť určite nebude, a preto je takmer isté, že fanúšikovia sa budú k filmu neustále vracať. Steven Spielberg to zvládol na výbornú a je ho za čo chváliť. Jeho rozprávanie príbehu je prispôsobené fanúšikom popkultúry, no film pochopia všetci a virtuálna realita je zobrazená vierohodne a ukážkovo.

Súvisiace články

Najčítanejšie