Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Horúca novinka je tu! Film Sklenená izba predstavuje svoj oficiálny trailer!
Zdielať na

Horúca novinka je tu! Film Sklenená izba predstavuje svoj oficiálny trailer!

Zdroj: Garfiled film

Vo filme režiséra Juliusa Ševčíka, natočeného podľa slávneho románu britského spisovateľa Simona Mawera, hrá aj Carice van Houten, ktorá je hviezdou celosvetového seriálového hitu Hra o tróny.

​Film inšpirovaný príbehom o dramatických udalostiach 20. storočia a zrodom výnimočnej Vily Tugendhat, bude mať slávnostnú česko-slovenskú premiéru 12. marca v brnianskom univerzitnom kine Scala. V našich kinách sa začne premietať 14. marca.

Sklenená izba

Sklenená izba

GARFIELD FILM

​V slovenských kinách budú mať diváci možnosť vidieť film v originálnej anglickej verzii so slovenskými titulkami, ale aj s českým dabingom. Práve z tohto dôvodu má aj trailer dve verzie - anglickú so slovenskými titulkami, a dabovanú. 

TRAILER:

​V hlavných úlohách sa objaví unikátne medzinárodné obsadenie ako Carice van Houten, Hanna Alström alebo Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová alebo Vladimír Polívka.

Sklenená izba - Carice van Houten a Hanna Alstrom

Sklenená izba - Carice van Houten a Hanna Alstrom

Garfiled film

Hlavné úlohy nahovorili Aňa Geislerová, ktorá prepožičala hlas predstaviteľke Liesel - Hanne Alström, a Katarína Winterová, ktorá dabuje Carice van Houten ako Hanu.

Sklenená izba patrí v rámci domácej produkcie k titulom s najatraktívnejším medzinárodným hereckým obsadením. Rokovania s hercami trvali viac ako dva roky. Ako s prvou sa podarilo dohodnúť s Carice van Houten, ktorá je hviezdou celosvetového seriálového hitu Hra o tróny. „Stretnutiu s Carice pomohla šťastná náhoda, keď som sa na festivale v Cannes stretol s kamarátom, ktorý práve získal novú manažérku a tá zastupovala aj Carice van Houten. Poslali sme jej scenár a s Carice sme boli v kontakte cez Skype, pretože v tej dobe bola vo vysokom stupni tehotenstva," spomína producent Rudolf Biermann. „Vedel som, že Carice bude pre rolu Hany ako vekovo, tak i herecky ideálna," hovorí producent.

Carice van Houten

Carice van Houten

GARFIELD FILM

​Do roly Liesel potom bolo treba nájsť predstaviteľku, ktorá by bola od Carice van Houten typovo odlišná, ale zároveň bolo dôležité, aby obe herečky spolu súzneli a sadli si tak, ako to vyžadoval scenár. Vďaka holandskej castingovej režisérke dostal producent s režisérom tip na švédku Hannu Alström, hviezdu akčnej série Kingsman. „Julius Ševčík sa s Hannou stretol v Los Angeles, hovorili spolu o príbehu aj o úlohe a hneď mi volal, že ona je tá pravá Liesel a inú nechce," hovorí producent Biermann.

Sklenena izba - Hanna Alstrom

Sklenena izba - Hanna Alstrom

GARFIELD FILM

​Film sa nakrúcal celkovo 33 dní a to nielen vo vile Tugendhat, ale aj na ďalších miestach v Brne, Prahe, Plzni, na zámku a v zámockom parku Lednice alebo na Chateau Kotěra. Pri nakrúcaní vo vile Tugendhat sa museli dodržiavať všetky prísne opatrenia, aby nebola pamiatka UNESCO poškodená. Filmári museli na podlahu Sklenenej izby vily položiť nové farebné identické linoleum, aby sa pôvodné nepoškodilo, boli tiež postavené falošné priečky. Na natáčanie scén z 30. rokov bol z 90% použitý pôvodný nábytok vily Tugendhat.

Sklenená izba

Sklenená izba

GARFIELD FILM

Román Simona Mawera Sklenená izba sa stal svetovým bestsellerom, bol preložený do niekoľko jazykov a bol nominovaný na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize.

Do kinodistribúcie na Slovensku uvedie Sklenenú izbu spoločnosť Garfield Film 14.3.2019.

Najčítanejšie