Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tri slovenské filmy na festivale Berlinale: Jedným z nich je Šarlatán režisérky Agnieszky Holland!
Zdielať na

Tri slovenské filmy na festivale Berlinale: Jedným z nich je Šarlatán režisérky Agnieszky Holland!

Zdroj: Furia Film

Koprodukčnú filmovú drámu ŠARLATÁN svetoznámej a oceňovanej poľskej filmárky Agnieszky Hollandovej uvedie vo svetovej premiére jubilejný 70.ročník prestížneho Medzinárodného filmového festivalu Berlinale.

V rámci exkluzívnej programovej sekcie Berlinale Special Gala bude uvedený najnovší film Šarlatán svetoznámej režisérky Agnieszky Holland. Stane sa tak 27. februára. Jedným z koproducentov filmu je aj Slovensko. Filmová dráma Šarlatán bola inšpirovaná životným príbehom liečiteľa Jana Mikoláška - výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami.

Furia Film

„Mikolášek liečil podľa svojich slov viac ako päť miliónov pacientov, ľudia u neho denne stáli v radoch. Zároveň sa ale nemohol zmieriť s tým, kým je. Okrem jeho boja so silným egom je zaujímavé aj emotívne jadro príbehu, tiež veľmi vášnivé a bolestné,“  povedala o filme držiteľka mnohých filmových ocenení, a troch nominácií na Oscara, režisérka Agnieszka Holland.

V hlavnej úlohe liečiteľa sa predstaví renomovaný český herec Ivan Trojan, ktorého mladšiu verziu  stvárnil jeho osemnásťročný syn Josef Trojan. „Myslím si, že je to najlepší scenár, aký kedy Marek Epstein napísal. Zároveň to bolo to najnáročnejšie, čo som kedy nakrúcal," vysvetlil držiteľ šiestich Českých levov Ivan Trojan. Mikoláškovho asistenta, ale zároveň tiež životného partnera, si zahral talentovaný slovenský herec Juraj Loj. Za filmovou kamerou stál jeden z najlepších a najoceňovanejších slovenských kameramanov Martin Štrba a autorkou kostýmov bola uznávaná kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková.

Furia Film

Ďalším filmom na Berlinale budú Služobníci Ivana Ostrochovskéhoje, ktorí sú zaradení do novej sekcie Encounters. Predstaví sa aj snímka na pomedzí hraného a dokumentárneho filmu FREM Viery Čákanyovej. Tá sa bude nachádzať v sekcii Forum. 

Najčítanejšie