Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Duna vás dostane: Timothée Chalamet, Zendaya aj Jason Momoa na prvých záberoch z filmu!
Zdielať na

Duna vás dostane: Timothée Chalamet, Zendaya aj Jason Momoa na prvých záberoch z filmu!

Zdroj: vanityfair.com

Nový film Denisa Villenueva má naplánovanú premiéru na 17. decembra a mnohí sa jej už nevedia dočkať. Po prvých záberoch sa ani nečudujeme.

Timothée Chalamet si pamätá, aké to bolo nakrúcať Dunu v južnom Jordánsku. Bolo to v lete 2019, mnoho dní vstávali v noci, aby mohli zachytiť východ slnka. "Bolo to sureálne. Boli sme v kraji, ktorý vyzeral ako z inej planéty a nie z našej galaxie, ale bolo to na Zemi," spomína Timothée. 

vanityfair.com

Príbeh Duny sa odohráva na vyschnutej a umierajúcej planéte Arrakis. Snímka je nakrútená podľa sci-fi knihy Franka Herberta z roku 1965. Arrakis je známa pre svoje zdroje, potrebné pre ľudí, ktorí na planétu prídu. Jeden z nich je aj Paul Atreides, ktorého hrá práve Chalamet. Film nakrúcali v Spojených Arabských Emirátoch. "Pamätám sa, že som vyšiel z izby asi o druhej ráno a vonku bolo pravdepodobne 38 stupňov Celzia," pokračoval Timothée. Počas nakrúcania nosil on aj zvyšok hereckého obsadenia obleky, ktoré pripomínali brnenie a vo filme mali za účel zadržiavať vlhkosť. "Keď sme nakrúcali, niekedy bolo asi aj 50 stupňov Celzia. Nepamätám si presné číslo, ale takto nemôžete pracovať," dodáva. 

vanityfair.com

Duna sleduje príbeh dvoch rodín, ktoré sa snažia získať Arrakis pre jej bohatstvo. Tento príbeh sa v 70. rokoch snažil nakrútiť aj experimentálny režisér Alejandro Jodorowsky, no v Hollywoode sa to zdalo ako veľký risk. V roku 1984 sa to však podarilo Davidovi Lynchovi, no nezískalo si to uznanie kritikov ani divákov. 

vanityfair.com

Denis Villeneuve sa rozhodol do kín tento rok priniesť Dunu, ktorá ukáže len polovicu príbehu, ktorý sa odohráva v knihe, no dočkáme sa aj druhej polovice. "Nemohol som súhlasiť a urobiť túto adaptáciu ako jeden film. Tento svet je príliš komplexný. Je to svet, ktorý má svoju silu v detailoch," povedal Villeneuve. Pre neho to nie je len vesmírne dobrodružstvo, ale prínos istého dedičstva na plátno.

vanityfair.com

"Nehladiac na to, čomu veríte, Zem sa mení a my sa musíme prispôsobiť. Preto si myslím, že kniha Duna je vzdialený pohľad na realitu pohonných hmôt, kapitalizmu a vykorisťovania Zeme. Dnes sú veci len horšie. Je to príbeh pre tínedžerov, ale taktiež ich vyzýva k tomu, aby konali," dodal Villeneuve. 

vanityfair.com

Vo filme sa objaví mnoho známych mien, ako napríklad Oscar Isaac a Rebecca Ferguson, ktorí budú hrať rodičov postavy Timothéeho Chalameta. Tešiť sa môžete aj na Stellana Skarsgårda, ktorý sa objaví v úlohe záporáka. V úlohe bojovníkov sa predstavia komiksovým fanúšikom viac než známi Jason Momoa a Josh Brolin. Ďalšími menami sú Dave Bautista, Charlotte Rampling, Javier Bardem či Zendaya, ako záhadná žena s jasnými modrými očami, ktorá sa Paulovi zobrazuje v snoch. 

vanityfair.com

"Kniha sa zameriava na politiku, náboženstvo, ekológiu, spiritualitu a má veľa postáv. Myslím si, že preto je komplikovaná. Úprimne, je to zatiaľ najťažšia vec, ktorú som v živote robil," povedal Denis Villeneuve. A to ho po tomto filme čaká ešte pokračovanie. 

vanityfair.com

Najčítanejšie