Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zaspomínajme si na život Jiřího Menzela: Toto sa mu podarilo dosiahnuť!
Zdielať na

Zaspomínajme si na život Jiřího Menzela: Toto sa mu podarilo dosiahnuť!

Zdroj: irozhlas.cz

Vo veku 82 rokov zomrel oscarový režisér, herec a scenárista Jiří Menzel. Jeho život bol ukážkou toho, že ťažká práca prináša svoje ovocie.

Jiří Menzel sa narodil 23. februára 1938 v Prahe. Počas svojho života sa okrem filmov venoval aj seriálovej či divadelnej tvorbe. Na českej FAMU vyštudoval réžiu. Vo svete bol známy svojou provokatívnou a sarkastickou tvorbou. 

Za štvrtý film v kariére, ktorým bola snímka Ostro sledované vlaky, získal v roku 1967 Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Menzel nakrútil filmy, ktoré poznajú aj mladšie generácie a je ikonou pre mladých filmárov. Medzi jeho najznámejšie snímky patria Na samote u lesa, Postřižiny, Vesničko má středisková, za ktorú bol taktiež nominovaný na Oscara, či snímka Obsluhoval som anglického kráľa. 

extrastory.cz

Pôsobil aj ako herec, naposledy ste ho mohli vidieť vo filme Tlmočník režiséra Martina Šulíka. Menzel tu hral po boku rakúskeho herca Petra Simonischeka. Ako herec si Menzel pripísal až 80 filmových úloh.

Podľa jeho manželky ho až do konca neopúšťal humor a dobrá nálada, ktorú tak často prinášal ľuďom prostredníctvom svojich diel. 

Najčítanejšie