Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spomíname na Jeana-Paula Belmonda: Tieto jeho ikonické filmy musíte vidieť!
Zdielať na

Spomíname na Jeana-Paula Belmonda: Tieto jeho ikonické filmy musíte vidieť!

Zdroj: filmforum.org

Francúzsky herec Jean-Paul Belmondo zomrel vo veku 88 rokov. Miloval ho celý svet a my si zaspomíname na jeho najikonickejšie filmy, ktoré obohatili nielen francúzsku kinematografiu, ale aj tú celosvetovú.

Na konci s dychom

V tomto filme si Belmondo zahral svoju prvú hlavnú úlohu menom Michel Poiccard. Išlo o mladého muža, ktorý sa ukrýva pred políciou v Paríži a stretne mladú krásnu Američanku Patriciu, ktorú hrala Jean Seberg. Ide o film Jean-Luca Godarda, s ktorým Belmondo pracoval ešte na ďalších troch filmoch. 

flashbak.com

Léon Morin, Priest

Po úspechu s jeho prvým veľkým filmom hral Belmondo v ďalších siedmich snímkach, kým dostal úlohu kňaza v tomto filme. Ten vznikol podľa knihy od Béatrix Beck s rovnomenným názvom. Jeho úloha mladého, atraktívneho kňaza je o niečo iná, než všetky ostatné. Snímka rozpráva príbeh mladej vdovy Emmanuely Rivy, ktorá sa rozhodne pokrstiť svoju dcéru v nacistami okupovanom Francúzsku. Stretáva sa so spomínaným kňazom a obaja sú konfrontovaní so svojou vierou a sexuálnymi túžbami.  

letterboxd.com

Udavač 

V roku 1962 hral Belmondo v ďalšom Melvillovom v noir-kriminálnom filme. Hral tu gangstera Siliena, ktorý pomáha svojmu kamarátovi Mauricovi. Ten práve vyšiel z väzenia a pripravuje sa na ďalší prepad. Silien však informuje políciu a všetko sa zamotá. 

filmforum.org

Bláznivý Petríček

Belmondo hrá v tomto filme Ferdinanda,  muža, ktorý ujde s opatrovateľkou Marianne, hrá ju Anna Karina. Táto romanca sa rýchlo otočí na road movie so všetkým, čo patrí ku francúzskemu klišé. Tento film je tretia spolupráca Belmonda a Jean-Luca Godarda. 

Amazon.com

Strach nad mestom

Táto snímka režírovaná Henrim Verneuilom zobrazuje policajta Jeana Letelliera, ktorého hrá Belmondo. Ten naháňa sériového vraha a film je známy najmä scénou, v ktorej Belmondo beží za vrahom na idúcom vagóne metra, ktoré prechádza cez Bir-Hakeim most v Paríži. Je to neuveriteľná scéna, na ktorú Belmondo nevyužil žiadneho dabléra či kaskadéra. Aj to odštartovalo fakt, že ho ľudia začali vnímať ako akčného herca. 

themoviedb.org

Najčítanejšie