Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V USA štrajkujú scenáristi: Prestanú sa preto nakrúcať vaše obľúbené seriály?
Zdielať na

V USA štrajkujú scenáristi: Prestanú sa preto nakrúcať vaše obľúbené seriály?

Zdroj: eu.usatoday.com

Ktoré výroby seriálov a šou sú pre štrajk ohrozené?

Ide o prvý štrajk v Hollywoode po 16 rokoch. Odbory zastupujú 11 500 scenáristov, ktorí pracujú vo filmovom a televíznom biznise. Hlavným problémom je, že televízna produkcia za poslednú dekádu výnimočne narástla a mediálne spoločnosti za posledné roky do streamingových služieb investovali miliardy, avšak platy scenáristov stagnujú. Odbory tvrdia, že súčasný systém odmeňovania sa potrebuje zmeniť a argumentujú to tým, že scenáristi majú problém pri súčasných odmenách prežiť. 

usmagazine.com

Filmy s naplánovanou premiérou na tento rok štrajk neovplyvní, avšak problém môžu mať tie snímky, ktoré sa ešte len majú nakrúcať. Problém môže nastať pri denných seriáloch, ktoré scenáristi zvyčajne pripravujú mesiac vopred. Najskôr však štrajk pocítia večerné šou ako sú Saturday Night Live či talkšou s Jimmym Fallom, Stephenom Colbertom. Sethom Meyersom či Jimmym Kimmelom. Hrozí, že spomínané šou budú musieť do návratu scenáristov zrušiť. Zrušená je napríklad epizóda Saturday Night Live, v ktorej mal už túto sobotu hosťovať komik a herec Pete Davidson.  V roku 2007, pri poslednom štrajku, sa talk šou nevysielala až 2 mesiace. Najdlhší štrajk, ktorý bol zatiaľ vyhlásený, trval 153 dní a bolo to v roku 1988.

Deadline

Scenáristi chcú bojovať okrem vyšších platov aj za licenčný poplatok za reprízy svojich diel, čo považujú za kritický príjem najmä pre scenáristov zo strednej triedy. Štúdia však nie sú nadšené z načasovania štrajku, najmä pri súčasnom boji medzi streamingovými službami, ktoré sa snažia pritiahnuť platiacich zákazníkov práve k sebe. Netflix každým dňom prichádza o predplatiteľov a streamingových služieb stále pribúda. Štrajk a odklad nakrúcania môže spôsobiť, že ostatní pracovníci, ktorí sa podieľajú na produkcii seriálov a šou prídu o svoj príjem. Čím skôr sa teda štúdiá a odbory dohodnú, tým lepšie pre všetky strany. 

Najčítanejšie