Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko smúti za hercom Danom Heribanom: Tento rok ho však uvidíte v kinách v novom filme!
Zdielať na

Slovensko smúti za hercom Danom Heribanom: Tento rok ho však uvidíte v kinách v novom filme!

Slovensko zasiahla smutná správa o úmrtí obľúbeného herca a hudobníka Daniela Heribana. Podľa informácií TV JOJ mal zomrieť vo svojom dome vo Svätom Jure.

Dano Heriban sa narodil 25. marca 1980 v Trnave. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla v Martine. Od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici. Na divadelných doskách sa predstavil napríklad v inscenáciách Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu a Nevesta hôľ.

Dano Heriban bol aj skvelým filmovým hercom a snímky Únos a Sviňa sa stali divácky obľúbenými. 

Únos

Sviňa 

Do kín sa v októbri dostane film Muž, ktorý stál v ceste. Ide o strhujúci príbeh lekára a politika Františka Kriegla a dramatické udalosti 21. septembra 1968. Kriegel bol spolu s ďalšími predstaviteľmi KSČ zatknutý a unesený do Moskvy. Bol jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Brežnenovi a nepodpísal Moskovský protokol, dokument, ktorý znamenal súhlas a okupáciu Československa. Filmová dráma bude mať v hlavnej úlohe Tomáša Töpferera a odhaľuje hrozné udalosti, ktoré sa odohrali počas komunistického režimu. Jednu z vedľajších úloh si zahral aj Dano Heriban. 

Heriban bol tiež úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť aj do sveta detských pesničiek, vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na Jeden Dych, v roku 2012. Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším. Heriban získal za svoju tvorbu viacero ocenení. Trikrát si prevzal divadelné ocenenie Dosky a v roku 2015 ocenenie OTO.

Najčítanejšie