Jasno
23°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov Art Film Fest uvedie 36 titulov z rôznych kútov sveta!
Zdielať na

V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov Art Film Fest uvedie 36 titulov z rôznych kútov sveta!

Zdroj: AFF

V programe 30. jubilejného ročníka najstaršieho a najväčšieho slovenského filmového festivalu, MFF Art Film, nebude ani tento rok chýbať Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Súťažná sekcia predstaví tridsaťšesť filmov z rôznych kútov sveta, ktoré prinesú na plátna košických kín aktuálne spoločensko-politické témy aj nové tváre krátkometrážnej tvorby.

Diváci sa môžu tešiť na tridsaťšesť krátkych filmov, ktoré budú uvedené v šiestich programových blokoch. Na veľkom plátne sa festivalovým divákom predstavia viacero známych filmov, ktoré bodovali na svetových filmových festivaloch, ako napríklad snímka Pomaranč z Jaffy o aktuálnej téme izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorá získala ocenenie Grand Prix na Medzinárodnom filmovom festivale krátkych filmov Clermont-Ferrand, či film Incident od známeho amerického režiséra Billa Morrisona o policajnej streľbe v Chicagu z roku 2018, ktorý si odniesol filmové ceny z viacerých prestížnych filmových festivalov. V súťaži nebude chýbať ani slovenské zastúpenie. Svoj česko-slovenský experimentálny film Beyond Anachronism: Eons of the Binary (Film), o tom, čo sa stane, keď sa technológia minulosti stretne so súčasnosťou, predstaví Claude Johann Čierny. Súčasťou programu bude aj slovensko-kanadský film Zima a tma režiséra Petra Hoštáka, aktuálne pôsobiaceho hlavne v Kanade, o prebiehajúcej energetickej kríze v Európe, ktorá odhaľuje štruktúru krajiny, v ktorej sú vzťahy a prežívaná vzájomnosť jediným palivom na prežitie zím našich životov.

„Silnú zostavu tvoria aj tohto roku filmy politicky alebo spoločensky angažované, dotýkajúce sa napríklad tém policajného násilia v USA (Incident), zahaleného života žien v Afganistane (Žltá), politického zneužívania utečeneckej krízy (V lese sú ľudia), vraždy opozičného lídra v Rusku Borisa Nemcova (Mečúň) alebo obecne smerovania sveta k ďalšej vojne (Dinosauria, We). Výber však dotvárajú aj ďalšie, predovšetkým vizuálne uhrančivé, nadčasové výpovede, medzi ktorými treba spomenúť a odporúčať napríklad slovensko-kanadský film Zima a tma Petra Hoštáka, 3 MWh Marie Magdalény Kochovej alebo Oyu Atsushiho Hiraia. Viaceré zo súťažných filmov spája tradičná téma príkladných alebo aj problematických rodinných prostredí, resp. vzťahov u detí a mládeže (2720, Domov, Dobrý chlapec, Prsia),“ objasnil pre filmový mesačník Film.sk festivalový dramaturg Martin Kaňuch kritériá svojho výberu.

3 MWh

AFF

O výsledkoch medzinárodnej súťaže krátkych filmov bude rozhodovať medzinárodná porota. Slovensko zastupuje divadelná a televízna herečka a producentka Lucia Hurajová. Účinkovala vo viacerých slovenských a českých filmoch (napr. Nejasná správa o konci sveta, Hana a jej bratia), televíznych seriáloch a rozhlasových hrách. O krátkych filmoch bude rozhodovať aj český filmár Martin Kuba, ktorý sa doteraz venoval predovšetkým tvorbe krátkych filmov. Tie boli uvedené na viac ako sedemdesiatich svetových festivaloch, napríklad v Montreale, Varšave, Karlových Varoch a Káhire. Jeho posledný krátky film Vinland (2022) získal cenu Magnesia za najlepší študentský film na 30. Českých levoch. Tretím porotcom bude poľský kultúrny promotér a festivalový organizátor Krzysztof Sienkiewicz, ktorý pôsobí v Bialystok Cultural Center, kde organizuje známy Zubroffka International Short Film Festival.

Najčítanejšie