Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Česká herečka Jana Šulcová má 70!
Zdielať na
Fenomény

Česká herečka Jana Šulcová má 70!

Zdroj: profimedia.sk

Divákom je známa predovšetkým z komédie S tebou mě baví svět, kde si zahrala po boku Júliusa Satinského.

Jana Šulcová sa narodila 12.2.1947 v Prahe. Aj keď nepochádzala z hereckej rodiny, herectvo ju priťahovalo odmalička. Vyštudovala DAMU a ešte počas štúdia sa stala členkou Městských divadel pražských. Mala nielen talent, ale aj šarm a pôvab. Získala preto, ešte ako študentka, filmové a televízne úlohy. Režisér Juraj Herz ju obsadil do svojich filmov KULHAVÝ ĎÁBEL a SPALOVAČ MRTVOL.

Začiatkom 70-tych rokov začala jej kariéra stúpať. Popularitu získavala najmä vďaka televíznym seriálom ako BYL JEDNOU JEDEN DŮM alebo NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ. 

Z významných televíznych postáv stojí za zmienku seriál MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ. Najväčšie filmové príležitosti jej však poskytla režisérka Marie Poledňáková, ktorá si ju najprv vybrala do úlohy televíznej hlásateľky vo filme KOTVA U PŘÍVOZU a  potom jej ponúkla úlohu Kateřiny Horákové v diváckom megahite 80tych rokov – v rodinnej komédii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT.

Vydala sa za spolužiaka z DAMU - Oldřicha Víznera a narodili sa im dve dcéry. Manželstvo sa však koncom 80tych rokov rozpadlo a úbytok hereckých príležitostí ju dohnal až k závislosti od alkoholu a antidepresív, čo ju takmer na desať rokov vyradilo z hereckej práce.

V súčasnosti opäť vystupuje predovšetkým v divadle.

Zdielať na

Najčítanejšie