Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čeština, box aj väzenie: Daniel Day-Lewis dával do herectva všetko!
Zdielať na

Čeština, box aj väzenie: Daniel Day-Lewis dával do herectva všetko!

Zdroj: Getty

Daniel Michael Blake Day-Lewis sa narodil 29. apríla 1957 v Írsku, vyrastal však v Londýne. Jeho starý otec (Sir Malcolm Balcon) bol producent prvých Hitchcockových filmov! Daniela k filmu priviedla jeho mama, herečka Jill Balcon. S otcom, uznávaným spisovateľom, mal veľmi komplikovaný vzťah. Bol totiž presvedčený, že v jeho očiach (ako syn) zlyhal!

1. Má rád silné ženy a súkromie. Chodil s Isabelle Adjani a má s ňou syna. Oženil sa s filmárkou Rebeccou Miller, dcérou slávneho amerického dramatika Arthura Millera, ktorý bol ženatý s Marilyn Monroe!

Vek nevinnosti

Vek nevinnosti

Columbia Pictures

2. Odmietol hlavnú úlohu v dráme Philadelphia! Tú napokon sklamaný režisér ponúkol Tomovi Hanksovi a ten za ňu získal Oscara. Paradoxne, konkurentom mu v tom roku bol aj Daniel za titul V mene otca.

3. Počas nakrúcania Gangov New Yorku sa naučil porciovať mäso a dobrovoľne odmietol teplejšie oblečenie iba preto, aby na kamere pôsobil dôveryhodne. Skončil so zápalom pľúc!

Miramax

4. Keď sa pripravoval na úlohu Barryho McGuigana vo filme Boxer, trénoval box tak zanietene, že sa počas 18 mesiacov stal profíkom! Prezradil to Barry McGuigan, bývalý boxerský šampión, ktorý herca trénoval.

5. V roku 1997 sa presťahoval do Florencie. Prečo? Aby sa stal profesionálnym obuvníkom pod dohľadom majstra remesla Stefana Bernera. Daniel neskôr prezradil, že to bolo jedno z najšťastnejších období jeho života!

6. Chcel za každú cenu hrať v Pulp Fiction! Daniela museli režiséri zavše presviedčať, aby hral v ich filmoch. No v tomto prípade to bolo naopak:( Úlohu Vincenta Vegu napokon dostal John Travolta...

Čierna krv

Čierna krv

Paramount

7. Počas príprav na nakrúcanie Posledného mohykána, strávil Day-Lewis dni uprostred divočiny v Alabame. Naučil sa strieľať z dobovej pušky, loviť zver a dokonca postavil vlastné kanoe.

 8. Počas filmovania V mene otca spával vo väzenskej cele a dostával rovnaké porcie ako väzni! Schudol 16 kíl a produkciu dokonca presvedčil, aby ho vypočúvali skutoční policajti, ktorí zasahovali počas bombového útoku IRA v Guildforde!

Morgan Creek Production

9. Počas nakrúcania filmu Neznesiteľná ľahkosť bytia, podľa románu slávneho českého spisovateľa Milana Kunderu, žil niekoľko týždňov v Prahe, aby sa naučil po česky a nasával atmosféru mesta. Režisér na jazykových kurzoch pritom vôbec netrval;)
Počas filmovania Čarodejníc zo Salemu (podľa knižnej predlohy A. Millera The Crucible) spoznal svoju manželku Rebeccu

Počas filmovania Čarodejníc zo Salemu (podľa knižnej predlohy A. Millera The Crucible) spoznal svoju manželku Rebeccu

20th Century Fox

10. Jeho najväčšou vášňou je: umelecké rezbárstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie