Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
5 vecí, ktoré nájdete v každom filme Guya Ritchieho: Všimli ste si ich aj vy?
Zdielať na

5 vecí, ktoré nájdete v každom filme Guya Ritchieho: Všimli ste si ich aj vy?

Film Slušní chlapci, ktorý môžete od dnes vidieť v kinách, je 11. celovečerným filmom Guya Ritchieho.

1. Plány v rámci plánov

www.ew.com

​Každý, vo filmoch Guya Ritchieho, sa aktívne zapája do deja. Či už ide o špiónov, zločincov alebo vreckových zlodejov, všetky jeho postavy sa vždy snažia dostať na vrchol z rozličných chaotických situácií s mnohými problémami. Niekedy sú tieto machinácie krásne a čisté, napríklad ako v snímke Podfu(c)k, niekedy sú chaotické, ako to bolo vo filme Zbaľ prachy a vypadni!, a niekedy sú tieto plány veľmi kompaktné. To sme mohli vidieť napríklad v Sherlockovi Holmesovi.

2. Boje s odhalenou hruďou

www.ew.com

​Postavy v Ritchieho filmoch bojujú slovami tak často, ako bojujú s päsťami. A vtedy si len málokedy udržia na sebe svoje košele. Dáva to zmysel v príbehu Podfu(c)k, ktorý sa zameriava na svet boxu. Ale aj Sherlock Holmes si rád vyzliekol svoj zvršok pri boxerskom zápase. Rovnako ako kráľ Artuš v Legende o meči sa naučil bojovať v pästnom súboji hore bez.

3. Povolená je len jedna žena

​Je nutné povedať, že Ritchieho filmy sú plné testosterónu. Klub bitkárov sa mohol pochváliť postavou Marly Singer, ktorú stvárnila Helena Bonham Carter. Slušní chlapci majú Rosalind Pearson v podaní Michelle Dockery. To isté platí pre Àstrid Bergès-Frisbey v Kráľovi Artušovi: Legende o meči, hoci jej postava nezískala ani len meno. Zaujímavým zvratom bol minuloročný Aladin, keď princezná Jasmine dostala väčšiu nezávislosť ako v roku 1992. Okrem toho vo filme dostala priestor aj jej najlepšia kamarátka Dalia.

4. Muži sú neuveriteľne silní

www.ew.com

​Ritchie síce ešte nenatočil superhrdinský film, ale mnoho z jeho postáv vykazujú fyzickú silu takmer na podobnej úrovni. Prvé stretnutie Napoleona Sola a Illyu Kuryakinva vo filme Krycie meno U.N.C.L.E. predstavuje bežiaceho Illyu naháňajúceho Napoleonovo auto pričom ho takmer doháňa. V Podfu(c)ku si Mickey získa prezývku „One-Punch“ tým, že neustále vyraďuje mohutných protivníkov jediným úderom, čo by na jeho štíhlu postavu nik netipoval. Artuš Charlieho Hunnama sa javí ako normálny človek, pokým nedostane do ruky Excalibur, kde jedným ťahom zabije desiatich mužov.

5. Ikony britskej literatúry

www.ew.com

​Počas svojej tvorby Ritchie režíroval filmy o Sherlockovi Holmesovi a kráľovi Artušovi, o dvoch najväčších titanoch britskej literatúry. Tieto postavy boli v priebehu svojej kariéry interpretované a reinterpretované nekonečne veľakrát, no Ritchie sa s nimi pohral s vlastnou fantáziou. Dokonca sa pustil mimo kánonu svojej krajiny v snímke Krycie meno U.N.C.L.E.. Tá je založená na americkej šou o agentoch CIA a KGB, ktorí boli nútení spolupracovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie