Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Názor Kinosály: Aladin zahral na nôtu feminizmu
Zdielať na

Názor Kinosály: Aladin zahral na nôtu feminizmu

Zdroj: hollywoodreporter.com

Guy Ritchie prináša do kín dôveryhodné hrané spracovanie kreslenej rozprávky z roku 1992.

Napriek tomu, že sa v hlavných úlohách Aladina a Jazmíny objavili celkom neznámi mladí herci, skvelo sa dopĺňajú so skúseným Willom Smithom. Všetkým to veľmi dobre ladí, aj keď v pôvodnej verzii možno o niečo viac, než so slovenským dabingom. 

vulture.com

Celkovo je však film šedým priemerom Disneyho sveta a od takéhoto silného režisérskeho mena akým je Guy Ritchie, sa možno dalo čakať o niečo viac, než len to, čo sme už kedysi videli v kreslenej verzii. Tomuto kúsku chýba niečo, vďaka čomu by sme hneď vedeli určiť Ritchieho prínos tomuto filmu. Princezná Jazmína je o niečo feministickejšia a dáva to najavo v každej jednej scéne, v ktorej sa objaví a Aladin popri nej vyzerá ako stratený chlapec, ktorý vie len dve veci - dvoriť sa jej a kradnúť. 

digitalspy.com

Film našťastie zlepšuje Džinov humor a Will Smith veľmi dobre vie, ako ho podať. Okrem toho sa predstavil aj v silne muzikálnej úlohe, s ktorou sa popasoval veľmi dobre. Vynikajú najmä úžasné interiéry a exteriéry a rovnako kostýmy. 

vox.com

Zhrnutie: Možno si Aladin zaslúžil o niečo viac inovácií, než sú len feministické názory princeznej, ktorá celý život žije zatvorená v paláci, no celkovo film pôsobí veľmi dobre. Zabavia sa deti aj dospelí. 

Súvisiace články