Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najnovšia Kráska a zviera túži zaujať svojou veľkoleposťou
Zdielať na

Najnovšia Kráska a zviera túži zaujať svojou veľkoleposťou

Už tento štvrtok sa môžu fanúšikovia Disneyho rozprávok potešiť novinkou Kráska a zviera s hviezdnym obsadením v podobe očarujúcej Emmy Watson a excelujúcim Lukeom Evansom.

Najnovšia hraná verzia animovanej disneyovskej klasiky Kráska a zviera veľmi detailne odkazuje na tú pôvodnú. Je to možno trochu škoda, ak vezmeme do úvahy fakt, že pôvodná animovaná rozprávka je mimoriadne obľúbeným filmom, dokonca po prvý raz v histórii ide o animák s nomináciou na Oscara za najlepší film. Tvorcovia trochu zariskovali a zbytočne si latku nastavili príliš vysoko. Fanúšikovia pôvodnej disneyovky budú mať iste veľmi vysoké očakávania, a preto sa môže ľahko stať, že ich táto filmová novinka príliš neohúri.

​Hlavný dôvod je na prvý pohľad ťažšie jasne určiť. Faktom však je, že nová Kráska a zviera nedokázala predčiť pôvodnú. Akoby príbehu chýbala potrebná duša. Paradoxom je, že rozprávkové charaktery tentoraz stelesňujú živí herci. Ako je teda možné, že kreslené postavičky v originálnej verzii mali na diváka väčší emocionálny dosah? Podľa môjho názoru sa herci v tejto veľkolepej, vizuálne trochu gýčovej verzii, jednoducho strácajú. Je zjavné, že sa tvorcovia nechali strhnúť spektakulárnymi obrazmi a muzikálnou šou a zabudli na to, že primárnu úlohu má príbeh, ktorý, bohužiaľ, zostáva v úzadí. Napriek dlhej stopáži je príbeh vystavaný dosť skratkovito a výrazne ho pohlcuje vizuálny a hudobný smog. Všetkého je akosi príliš veľa, čo diváka odpúta od hlavnej rozprávkovej romance, ktorá v sebe nesie ducha celého príbehu. V závere sa preto žiadne hlboké emócie nekonajú, hoci potenciál tam jasne bol. Film pôsobí zbytočne teatrálne a gýčovo, čo je veľká škoda. Stačilo trochu ubrať z formálnej stránky a pridať viac emócii. Vyhli by sme sa tak strnulému a rozpačitému dojmu.

​Herecké výkony sú priemerné a neohúria, no treba uznať, že na to ani veľmi nemajú priestor. Emma Watson je v úlohe krásky rozkošná, čo funguje hlavne v protiklade s jej charakterom, silným, odvážnym a nebojácnym. Výrazne vytŕča herecký výkon Luka Evansa, ktorý exceluje v úlohe zloducha Gastona. Túto postavu si herec zjavne výnimočne užíva. Výborne mu sekunduje jeho „gay“ kamarát LeFou, ktorého si zahral Josh Gad. Medzi touto dvojicou funguje tá správna chémia a doslova osviežuje niektoré zdĺhavé a ťažkopádne momenty, ktorým sa film skrátka nedokázal vyhnúť. Mimochodom, veľký „haló“ efekt, ktorý vyvolal „prvý gay charakter v disneyovskom príbehu“ bol zbytočne nafúknutý, homosexuálna téma nedostala v príbehu žiaden priestor a tak sa neubránime dojmu, že poslúžila iba ako ďalší marketingový ťah.

​Slovenské kiná nám ponúkajú dabovanú verziu, čo je veľkou výhodou vzhľadom na detské publikum. Je potrebné uznať, že je relatívne vydarená, problémom sú skôr prespievané a preložené verzie piesní, ktoré sa veľmi bijú s mimikou hercov a pôsobia tak dosť nedôveryhodne. Originálne piesne s titulkami by možno zafungovali lepšie, texty piesní neposúvajú dej nijak výrazne dopredu a tak by neutrpelo ani detské publikum.

Kráska a zviera je príjemná, nenáročná rozprávka, ktorá je silná hlavne po vizuálnej stránke a do kín priláka aj vďaka hviezdnemu hereckému obsadeniu, ktoré sa rozhodne nemá za čo hanbiť. Kto ale príliš lipne na pôvodnej animovanej verzii, možno odíde z kina sklamaný. Tvorcom sa nepodarilo vyťažiť maximum z emocionálne silného a pôsobivého príbehu a nechali sa strhnúť formálnou stránkou. Napriek tomu si divák pri tejto rozprávke dokáže príjemne oddýchnuť a na moment sa nechá vtiahnuť do jej čarovného sveta. A o to predsa v tomto žánri ide, no nie?