Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rýchlo a zbesilo 8 má nielen veľa koní pod kapotou, ale aj vtipné hlášky a skvelé obsadenie
Zdielať na

Rýchlo a zbesilo 8 má nielen veľa koní pod kapotou, ale aj vtipné hlášky a skvelé obsadenie

Zdroj: Universal Pictures

Osmička je medzníkom konca jednej éry a začiatkom novej. Tretia trilógia vyštartovala poriadne akčne a zbesilo. Otázne však je, či tvorcovia udržali rýchly krok s predchádzajúcimi dielmi série?

Začiatok filmu nás zavedie na horúcu Kubu, kde si Dominic (Vin Diesel) a Letty (Michelle Rodriguez) užívajú medové týždne. Nebezpečná Cipher (Charlize Theron) si tam Doma vyčíha a navrhne mu spoluprácu. Toretto v snahe vyhovieť jej šialenej požiadavke urobí to, čo by nikto z rodiny nečakal! Po nepochopiteľnej zrade celého svojho tímu, vrátane šokovanej Letty, sa Dom vyparí. Hobbs skončí vo väzení a stretne tam dávneho nepriateľa Deckarda (Jason Statham). Za nitky už našťastie ťahá Mr. Nobody (Kurt Russel) a ponúkne im vytúženú slobodu. Musia však spolupracovať v dolapení dua Cipher/Dominic. Všetci členovia rodiny, vrátane Deckarda, tak vstupujú do boja. Následujú dramatické naháňačky ulicami New Yorku. A pokračujú až na tajnú vojenskú základňu v Barentsovom mori. Podarí sa rodine zvíťaziť nad nepriateľom z vlastných radov? A prečo vlastne Dominic pomáha pomstychtivej hackerke Cipher?

Charlize Theron

Charlize Theron

cinemart.sk

Osmička prichádza do kín presne 16 rokov po kultovej jednotke. Niektorí, nostalgiou presiaknutí fanúšikovia, môžu namietať, že originalita príbehu sa postupne vytráca. Paradoxne, noví nadšenci sa budú opájať pohľadom na silné (a veľmi drahé) autá, nebezpečné priam brutálne akcie a skvelý humor. Práve ten je prítomný počas celého filmu. A je nesmierne osviežujúci! Jeho nositeľmi sú nielen Dwayne Johnson, ale aj Jason Statham, Tyrese Gibson a Ludacris. A vysoko nad nimi tróni vynikajúca Helen Mirren v úlohe Deckardovej matky. Tá sa síce objaví iba dvakrát, no jej autorita usadí neposlušného synáčika bez jediného slova. A postará sa tak o výbuch smiechu.
Ten je veľmi potrebný, pretože samotná zápletka a motívy konania Dominica sú skutočne drsné!
Svalovec Diesel si dal záležať, aby zlo v podobe psychopatickej Cipher a jej verného Rhodesa (Kristofer Hivju) bolo vyobrazené bez nároku na rozhrešenie. Charlize je psycho, oh áno! Jej výkon mi chvíľami dokonca pripomínal chladnokrvnú Ravennu zo Snehulienky, no rekvizity boli, pochopiteľne, iné. Tentoraz to nebolo zrkadlo, ale monitor počítača, cez ktorý sa pokúsila ovládať myseľ Dominica. A s jeho vynútenou pomocou takmer celý svet...
Deckard zachráni to najcennejšie.

Deckard zachráni to najcennejšie.

Profimedia

Rýchlo a zbesilo 8 je skvelým úvodom do ďalších dvoch dielov novej trilógie. Dúfam, že tvorcovia nepoľavia z nasadeného tempa a čoskoro nám opäť ponúknu epické naháňačky a psychologickú zápletku, ktorá aj v deviatke vyrazí dych. 

Súvisiace články

Najčítanejšie