Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Názor Kinosály: Havel je hravým životopisným filmom, ktorý nenudí!
Zdielať na

Názor Kinosály: Havel je hravým životopisným filmom, ktorý nenudí!

Zdroj: protisedi.cz

Čím chcel byť Havel? Podľa jeho najnovšej biografie - všetkým.

Havel je nakrútený s prvkami, ktoré sú pre naše končiny často nové a práve preto môže bežného diváka zaujať. To, či sa tvorcovia v istých prípadoch niekde inšpirovali alebo skutočne chceli poukázať na Havlove divadelné korene, bude otázka asi nezodpovedaná, no musíme priznať, že to v tomto filme naozaj funguje. Hoci pri iných filmoch českého či slovenského pôvodu to je až do oči bijúce, Havel to akosi dokázal spracovať. 

Vo filme nejde len o politiku, presne tak, ako to bolo aj v živote hlavného hrdinu. Často stojí pred rozhodnutiami a chce, aby sa udalosti prispôsobili práve jemu. Ako to už v živote chodí, nie stále mu to vychádza. O tom, čo sa do filmu mohlo ešte pridať alebo čo sa mohlo vynechať je už asi neskoro hovoriť. Tí, ktorí si Havla pamätajú možno budú mať výhrady, ktoré sú na mieste. Ak by sme však snímku mali hodnotiť komplexne a bez toho, aby sme sa pozerali do histórie, musíme priznať, že naozaj vyšla, aj keď zjednodušene, no za to zrozumiteľne aj pre ľudí, ktorí o Havlovi nemajú veľa poznatkov.

https://www.instagram.com/p/CCLzYmXCmRw/?utm_source=ig_web_copy_link

Zhrnutie: Film Havel sa nemá páčiť Čechom či Slovákom. Má sa páčiť celému svetu a myslíme si, že vďaka tomu, ako je nakrútený, má šancu. Čo však naozaj musíme pozdvihnúť je herecké obsadenie, ktoré vyšlo naozaj na jednotku. 

Najčítanejšie