Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Byť vyvoleným ešte zďaleka neznamená byť hýčkaný osudom! KRÁĽ ARTUŠ: LEGENDA O MEČI vás o tom presvedčí
Zdielať na

Byť vyvoleným ešte zďaleka neznamená byť hýčkaný osudom! KRÁĽ ARTUŠ: LEGENDA O MEČI vás o tom presvedčí

Zdroj: Warner bros.

Fantasy dobrodružstvo od kultového režiséra gangsteriek Guya Ritchieho prináša originálny a priam rockovo nadupaný pohľad na legendu o meči Excalibur! Vo filme plnom akčných scén a osobitého humoru s drsným a zároveň moderným nádychom prerozpráva príbeh kráľa Artuša a jeho ceste na trón, ktorý mu ukradol vlastný strýko Vortigern.

Legenda o kráľovi Artušovi je stará ako ľudstvo samo. V roku 2017 ožíva vďaka nezameniteľnému rukopisu Ritchieho opäť. Ako sa slávny režisér chopil obrovskej výzvy a najmä, ako ulahodil zvedavému diváckemu oku?

KRÁĽ ARTUŠ: LEGENDA O MEČI je prerozprávaním drsného mytologického príbehu o hrdinovi proti svojej vôli,  kráľovi Artušovi.

Zmanipuloval si davy, nie osud, Vortigern!

Zmanipuloval si davy, nie osud, Vortigern!

Warner bros.

Hlavnou otázkou na úvod však je, v čom je režisér Guy Ritchie výnimočný?

Ritchie, ktorý sa odjakživa vyžíval vo svojom živom, priam hardcorovom zobrazení britského podsvetia (RocknRolla), predstavuje zjavnú paralelu k americkému kráľovi slávneho Pulp Fiction, Quentinovi Tarantinovi! Krváky so štipkou sarkazmu a hrdinami, ktorí sú vo svojej podstate lúzri, sú Ritchieho živnou pôdou od čias kultového Zbaľ prachi a vypadni! Prečo by teda divák čakal niečo iné ako krvavú gangsterku? Tá je tentoraz prenesená do obdobia opradeného mýtmi a legendami.

Warner bros.

Pridajme ešte dokonalé vizuálne efekty, vynikajúce herecké obsadenie a hudobné beaty, ktorý by zburcovali aj padlé légie bojovníkov za česť chýrneho Albionu!

Hereckej voľbe producentov sa dá vyčítať iba málo. Tej kraľujú svalnáč Charlie Hunnam a fenomenálny Jude Law. Je to práve modrooký Jude Law, ktorý si v úlohe psychopata deluxe proti sebe poštve mocné sily čiernej mágie. A Charlie Hunnam mu skvelo sekunduje. Koncert dvoch, osudom a voľbou zocelených mužov, dopĺňa skvelá tajomná dáma s titulom Čarodejnica. Ako presvedčivá zástupkyňa bájneho kúzelníka Merlina...

Warner bros.

„Tie najlepšie príbehy ukazujú cesty ľudí, ktorí prekonajú svoje hranice a svoje pudy premenia na niečo hodnotné,“ hovorí scenárista, producent a režisér filmu Guy Ritchie. „V našom podaní Artuš začína ako darebák z nevestinca – behá po uliciach, bije sa a s kamarátmi obchádza zákon, kde sa len dá. No ľudia v jeho okolí – či už s dobrými, alebo menej dobrými úmyslami – ho prinútia zamyslieť nad tým, kým by mohol byť.“
Kráľ Uther Pendragon, ktorého hrá austrálsky herec Eric Bana, spolu so svojou ženou, položia život za Arthura!

Kráľ Uther Pendragon, ktorého hrá austrálsky herec Eric Bana, spolu so svojou ženou, položia život za ich syna Artuša!

Warner bros.

Vortigern by však paradoxne v tejto nepríjemnej situácii vôbec nemusel byť, keby ho jeho ego a neuhasiteľné ambície nepriviedli k tomu, aby našiel „právoplatného dediča trónu“. Artuš vo filme sám potvrdil, že nikdy nemal moc, a ani po nej netúžil...sily všemocnej karmy to však zariadili inak!
Aj bájny Excalibur je ti na nič, Vortigern!

Aj bájny Excalibur je ti na nič, Vortigern!

Warner bros.

„Artuš sa nesnaží dosiahnuť veľké veci, no osud ho k tomu donúti,“ hovorí Ritchie. „Bojuje s osudom, aj so svojim okolím počas celej cesty.“

Warner bros.

„Náš filmový Artuš je iný, ako ten, ktorého poznali naši otcovia,“ pripomína producent Akiya Goldsman. „ On  vôbec netuší, čo by to pre neho znamenalo, byť vyvoleným, no domnieva sa, že nič dobré. A má pravdu! ” Možno preto, lebo vie, že ho ešte čaká tvrdý boj?!

Warner bros.

Bojuje naozaj často, najmä v surových akčných scénach plných lukov, šermiarskych súbojov, naháňačiek v temných uličkách mesta Londinium, či bitiek kombinujúcich bojové umenie s pästným súbojom. Všetky scény boli nakrútené na krásnych miestach vo Walese, Škótsku a v umelej jaskyni v štúdiu Warner Bros. Leavesden.

Krásna a ohodlaná pokoriť zákerného Vortigerna, Čarodejnica (Astrid Bergès-Frisbey), vám jej presvedčivým hereckým výkonom vyrazí dych! 

Warner bros.

Družina hrdinov, ktorá Artušovi pomôže získať meč, poraziť svojich démonov, spojiť ľudí a naplniť svoj osud: Bedivere (Djimon Hounsou), Lišiak Bill (Aidan Gillen, Rubio (Freddie Fox), Percival (Craig McGinlay), George (Tom Wu), Wetstick (Kingsley Ben-Adir), Back Lack (Neil Maskell), a jeho syn, Blue (talentovaný Bleu Landau).

Warner bros.

Takže si to zhrnieme:

KRÁĽ ARTUŠ: LEGENDA O MEČI je filmovým eposom, ktorý chce provokovať svojou originálnosťou! Počas 126 minút vám tento dobrodružný film ponúkne nový pohľad na hrdinu, ktorý o svojom privilegovanom statuse nechcel nič vedieť! No svojej náročnej historickej úlohy sa chopil a pokoril zlo v podobe chamtivého Vortigerna. Film Guya Ritchieho vám nedovolí vydýchnuť si...

Trailer k filmu KRÁĽ ARTUŠ: LEGENDA O MEČI:

Súvisiace články