Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pre sexuálnu scénu takmer zničili historickú posteľ! Ako sa nakrúcal film Napoleon?
Zdielať na

Pre sexuálnu scénu takmer zničili historickú posteľ! Ako sa nakrúcal film Napoleon?

Zdroj: napoleon.movie

Už 23. novembra prichádza do kín film Napoleon, ktorý odhalí aj tie najtemnejšie tajomstvá známeho veliteľa.

Scénograf filmu Napoleon, Arthur Max, prezradil, že má v obľube architektúru z 18. a 19. storočia. Pracovať na filme Napoleon bol pre neho tak trochu splnený sen.  veľmi pestrá a pokrýva opačné konce spektra - prepychovosť palácov a biedu chatrčí, po ceste je zopár horiacich dedín, na mori bojové lode. Máme tu obrovské bitky - Slavkov, Waterloo, Marengo, Borodino. Pre scénografa je to ako obrovská truhlica plná hračiek, skvelá hostina. Vždy sme budovali veľké scény, ale teraz využívame priestor inak,” hovorí Max, ktorý so Scottom spolupracoval dosiaľ na 15 filmoch. “Keď sme robili Gladiátora, CGI bolo v plienkach. Odvtedy však CGI možnosti vyrástli a s nimi aj naše ambície. Stále sme však stará škola v tom, že najlepšie je vychádzať zo základu skutočnej fyzickej scény, nielen kompletného CGI univerza," dodal. 

Vo filme diváci uvidia aj skutočné historické predmety z napoleonských čias. Z Victoria & Albert Museum sme mali zapožičanú posteľ, ku ktorej sa nik nesmel priblížiť ani na meter, taká bola krehká,” spomína si Max. “Spýtali sme sa, či by sme ju mohli použiť na milostnú scénu a oni boli šokovaní, že sme sa vôbec odvážili spýtať.” Ďalším takým predmetom bol Napoleonov klavír, ktorý mali zapožičaný z Museum of London a ktorý naozaj zaznieva v hudbe k filmuHistorický epos ako Napoleon bol náročný na výber lokalít, ktoré by odrážali kolorit napoleonských čias. Našťastie Anglicko je bohaté na neoklasicistickú architektúru. 

Režisér Ridley Scott mal so svojím tímom pravidelné bojové porady v miestnosti, ktorá aj fyzicky pripomínala porady vojenských stratégov. Mali v nej veľké modely bitiek pri Waterloo, Slavkove, Toulan, plány, skice, modely či Scottove storyboardy. Všetkým bola Scottova vízia jasná a tak na nej mohli umelecké tímy dobre spolupracovať. Pri natáčaní Napoleona išlo vždy niekoľko kamier súčasne a tak sa takmer vždy podarilo zachytiť aj neplánované, neopakovateľné a tým vzácnejšie perly. Málokedy sa totiž podarí presne zopakovať ten istý pohyb či výraz. Herec Joaquin Phoenix aj herečka Vanessa Kirby sa zhodujú, že im to umožnilo vniesť do spôsobu práce viac prirodzenej improvizácie a slobody. Ako to dopadlo uvidíme v kinách už 23. novembra.

napoleon.movie

Najčítanejšie