Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvá cena v histórii samostatného Slovenska pre náš film! Režisérka Iveta Grófová nám prezradila viac...
Zdielať na

Prvá cena v histórii samostatného Slovenska pre náš film! Režisérka Iveta Grófová nám prezradila viac...

Zdroj: cinemart.sk

Prinášame exluzívny rozhovor s držiteľkou Kryštálového medveďa z berlínskeho festivalu - Ivetou Grófovou. V Nemecku ocenili jej film Piata loď.

Režisérka Iveta Grófová má za sebou mimoriadne úspešné uvedenie filmu Piata loď na berlínskom festivale. Rodinná dráma vznikla na motívy rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej. Je to príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Ešte pred úspešným zavŕšením festivalu v podobe ceny Kryštálového medveďa sme režisérku krátko vyspovedali. Zaujímali nás jej prvé dojmy z Berlína. „Piata loď mala na Berlinale celkom 5 projekcií. Osobne som sa zúčastnila na dvoch a bol to pre mňa silný zážitok. Zdalo sa mi, že divákov film vtiahol. Premiéra filmu bola v plnej tisícovej sále v berlínskom Das Haus der Kulturen der Welt a na konci filmu nás diváci odmenili hlasným aplauzom,“ povedala Iveta Grófová.

Film súťažil v sekcii Generation Kplus, ktorá so 64 snímkami predstavovala najväčšiu súčasť Berlinale. Detských porotcov si film získal svojou autenticitou, kreativitou i dojímavým príbehom. A aká veková kategória počas projekcie prevládala v kinosále? „Náš film bol na Berlinale vybratý do súťažnej sekcie Generation Kplus, ktorá je zacielená na detského diváka do 14 rokov. To však neznamená, že ide o sekciu výhradne pre deti. Na projekciách boli deti aj dospelí a myslím si, že film má čo povedať všetkým divákom.“ Hoci snímku slovenská premiéra ešte len čaká, opýtali sme sa aj na to, ako na režisérku zapôsobili nemeckí diváci a či sa v niečom líšia od našincov. „Rozdiel je skôr medzi divákom "festivalovým" a tým "bežným". Festival Berlinale je jeden z najvýznamnejších áčkových festivalov v Európe a priťahuje divákov, ktorí chcú vidieť filmy s vyššou umeleckou hodnotou.“ Porotcovia i diváci vyzdvihli aj mimoriadne vydarené herecké výkony, obzvlášť výkon detských hrdinov. V úlohe filmovej Jarky a Kristiána si zahrali Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin, pre ktorých bola účasť na takomto veľkom podujatí určite obrovským zážitkom a skúsenosťou do budúcnosti. Ako si festival užili detskí herci? Určite mali trému, ale zároveň si to užili naplno ako skutočné filmové hviezdy.“

Súčasťou projekcie bola aj diskusia s autormi filmu, ktorá nasleduje po skončení premietania. Čo divákov zaujímalo najviac?„Najčastejšie sa pýtali detskí diváci a spovedali našich detských hercov Vanessku a Matúška. Dokonca bola aj detská autogramiáda.“ Nás zaujímalo, či zaznela z publika nejaká otázka, ktorá by ju vyslovene šokovala. „Priamo šokovaná som nebola, ale bolo pre mňa veľmi zaujímavé počúvať otázky z detského publika, pretože mi tým zároveň ukázali, ktoré veci vo filme boli pre nich silné a dôležité. Napríklad ich veľmi zaujímala scéna ako po tvári Vanessky liezli mravce alebo ako zvládla skok z vysokej veže do hlbokej vody. Myslím si, že Vanesska bola pre nich veľká hrdinka, že to všetko zvládla.“

Film Piata loď získal na 67. ročníku Berlinale Kryštálového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus, režisérka si cenu v Berlíne osobne prevzala. Snímka mala na áčkovom festivale svetovú premiéru. Ide vôbec o prvú cenu v histórii našej kinematografie od rozdelenia Československa. Na slovenskú premiéru sa diváci môžu tešiť už 16. marca.

Najčítanejšie