Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rebeka Poláková o filme ÚNOS: "Z minulosti by sme sa mali poučiť, nie ju ignorovať!“
Zdielať na

Rebeka Poláková o filme ÚNOS: "Z minulosti by sme sa mali poučiť, nie ju ignorovať!“

Zdroj: Continental film

Diváci sa už tento štvrtok môžu tešiť na dlhoočakávanú premiéru slovenského filmu Únos. Jednu z hlavných postáv si tam zahrala úspešná slovenská herečka Rebeka Poláková, ktorá nám poskytla exkluzívny rozhovor ešte pred uvedením filmu do kín.

Rebeka Poláková hrá vo filme ÚNOS novinárku Martu. Svoju postavu charakterizovala slovami:„Marta je mladá novinárka, ktorá sa kvôli osobnému nešťastiu snaží hľadať pravdu a dovoláva sa k spravodlivosti. Je to vymyslená postava, ktorá dopomáha k prepojeniu deja a je akýmsi pomyselným mostíkom medzi dvoma svetmi. Mariana Čengel Solčanská sa však netají tým, že ju k jej napísaniu inšpirovali reálne novinárske osobnosti, ktoré sa aktívne venovali tejto kauze a pokúšali sa poukázať na skutočných vinníkov. Žiaľ, neboli vypočuté, presne ako Marta v našom filme.“ Nie je tajomstvom, že kontroverzná téma filmu Únos priniesla tvorcom počas nakrúcania nemalé problémy a z rôznych strán sa objavili snahy o jeho zastavenie. Pocítili to aj herci počas nakrúcania? „Atmosféra pri nakrúcaní bola, napriek téme a žánru, veľmi príjemná. Najviac času som trávila s Milanom Mikulčíkom, za čo som vďačná, pretože je to nielen veľký herec a veľa som sa od neho mohla naučiť, ale najmä je to veľký človek. Samozrejme, že sme si všetci uvedomovali dôležitosť témy a niekde v kútiku duše som si hovorila, že neviem, neviem, či to dokončíme. Ale film je na svete! A ak mal niekto tendencie pozastaviť tento projekt, len potvrdil, aké je dôležité hovoriť o našej minulosti.“

V histórii slovenskej kinematografie má Únos špeciálne miesto, pretože ide vôbec o prvú politickú drámu nakrútenú podľa skutočnej udalosti. Venuje sa obdobiu 90-tych rokov, počas ktorých sa v politike objavovali viaceré neštandardné praktiky. Kam sa Slovensko odvtedy posunulo? „Žijeme v krajine, kde medzi nami stále chodia vinníci a to ohrozuje našu vieru v právny, demokratický a spravodlivý štát. Ako sa môže niečo v súčasnosti meniť, keď sa snažíme stavať na zlých základoch?! Niečo sa zmenilo, ale veľa vecí pretrváva, pretože sa v podstate deje v súčasnosti to isté ako počas deväťdesiatych rokov, len trošku sofistikovanejšie. Ale točí sa viac filmov, tak to mám radosť. A aj v reštauráciach je väčší vyber, nie len rezeň s broskyňou a syrom (úsmev).“ Maroš Kramár sa pre Kinosálu vyjadril, že by bol rád, keby tento film v niečom pomohol, aby sa už také veci nestávali a zároveň aby boli potrestaní vinníci za ohavné činy z toho obdobia potrestaní. Môže mať film až takú moc? Netrúfam si tvrdiť, že film, a ešte na Slovensku, môže niečo zmeniť. Ale ak pomôže k diskusii, k premýšľaniu o stave v spoločnosti a aspoň jeden mladý človek si uvedomí, že extrémizmus je v dnešnej dobe rovnako nebezpečný, ako politici prepojení s mafiánmi v deväťdesiatych rokoch, tak budem mať radosť.“  Podľa dostupných informácií režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská scenár prepisovala do poslednej chvíle a zmeny sa dotkli aj postavy novinárky Marty. Áno, scenár sa prepisoval aj počas nakrúcania, ale mám pocit, že pre dobro veci. Konečná verzia je zhutnená a ponúka divákom väčšie napätie. Nejaké zmeny sa dotkli aj mojej postavy, takže som zvedavá, ako to celé vo finále vypáli. Teším sa, že Únos uvidím (úsmev).“  Herečka Rebeka Poláková dúfa, že si film, bez ohľadu na vek, nájde čo najviac divákov „Film by si mohli prísť pozrieť všetky vekové kategórie. Aj tí čo si pamätajú toto temné obdobie, aj tí, čo len počuli o nejakých dávnych kauzách a doteraz mali pocit, že sa ich netýkajú. Pretože z minulosti by sme sa mali poučiť, nie ju neustále ignorovať!“. 

Rebeke Polákovej ďakujeme za rozhovor a už teraz sa tešíme nielen na jej herecký výkon vo filme Únos, ale aj na samotný film, ktorý si rozhodne nenecháme ujsť!

Najčítanejšie