Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do hereckého neba odišla ďalšia legenda - Květa Fialová
Zdielať na

Do hereckého neba odišla ďalšia legenda - Květa Fialová

Zdroj: profimedia

Po dlhodobých zdravotných ťažkostiach nás opustila aj milovaná "Tornádo Lou". Filmová, divadelná a televízna diva, no najmä nádherná a čistá duša. Mala 88 rokov.

Keď ste sa pozreli do jej očí, stratili ste sa v blankytne modrej farbe, v tej hĺbke láskavosti a sily. Napriek všetkým životným okolnostiam, nikdy nestrácala nádej a úsmev. Dokonca aj staroba jej pripadala "úchvatná a oslobodzujúca". Taká bola Květa Fialová...

Slovenská rodáčka už dlhšiu dobu zápasila so zdravotnými ťažkosťami. Potom, čo pred troma rokmi prekonala krvácanie do brucha a infarkt, bojovala s Alzheimerovou chorobou. Odvtedy sa na verejnosti ukazovala len sporadicky a posledné roky trávila v liečebni pre dlhodobo chorých. K tomuto stavu sa opäť pridali problémy so srdcom, ktoré ju napokon zradilo. 

ctk

Květa Fialová sa narodila 1.9. 1929 na Slovensku, v obci Veľké Dravce (okres Lučenec). V detstve to nemala jednoduché, pretože jej rodičia, okrem toho, že obaja mali telesné postihnutie, mali aj búrlivé manželstvo. Paradoxne to bola druhá svetová vojna vďaka čomu si k sebe opäť našli cestu. Avšak toto obdobie sa stalo pre mladú Květu osudným a ovplyvnilo ju na celý život. Spolu s matkou sa stali obeťami znásilnenia ruskými vojakmi, a to pred očami vlastného otca. Túto traumu nikdy v skutočnosti neprekonala, ale s odvahou o nej otvorene rozprávala. Rodinu to v tom období veľmi zasiahlo a podnietilo presťahovať sa do Česka.

Svoje umelecké vlohy a pozitívny prístup zdedila po mame, ktorá bola výtvarníčka, a už v tom období sa v jej tvorbe objavovali motívy Buddhu, čo v mnohých smeroch ovplyvnilo aj myslenie Květy Fialovej. "Biela čarodejka" sa venovala nie len týmto východným náboženstvám, ale taktiež okultizmu, či jednoduchšie povedané "bosoráctvu". Vďaka tomuto prístupu chápala mnohé životné skúšky inak ako ostatní a ku všetkému pristupovala s láskou a rozumom. „Život si predstavujem ako vlnu na mori, na ktorú si ľahnem a len tak sa nechávam unášať,“ hovorievala. 

​Cesta Květy Fialovej za herectvom viedla cez brnenské konzervatórium, ktoré začala študovať v roku 1946. Potom odišla do Opavy a následne do Českých Budějovic. V roku 1958 získala angažmá u Jana Wericha v pražskom divadle ABC a tejto scéne zostala verná desiatky rokov. Vo filme debutovala už v roku 1949 (Princezná so zlatou hviezdou), ale skutočnú slávu jej priniesla kultová postava Tornádo Lou z filmu Limonádovy Joe. Nezabudnuteľná bola aj po poku Michala Dočolomanského vo filme Adéla ešte nevečerala. V šesťdesiatych rokoch bola skutočným "sex symbolom", aj keď ona to vďaka svojmu rannému zážitku odmietala. Neskôr sa prirodzene prehrala do úloh láskavých babičiek, ako to bolo napríklad aj vo filme S tebou ma baví svet. Ocenenie jej divadelnej práce prišlo ale až v roku 2010, keď získala Cenu Thálie za rolu v hre Harold a Maude.

Fialová bola vydatá dvakrát. Najskôr si ako mladučká vzala dramaturga opavského divadla, avšak z tohto manželstva utiekla. Druhého manžela, režiséra Pavla Hášu, spoznala v roku 1957 a o dva roky neskôr sa vzali. V roku 1962 sa im narodila dcéra Zuzana. Ich manželstvo Květa označovala za krásné, predovšetkým vďaka veľkej miere tolerancie oboch.

Česť jej pamiatke...

čtk

Súvisiace články

Najčítanejšie