Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Unikátne snímky na JOJ PLUS! Valaška a THE RIGHT PLACE – DEVÄŤ OSTROVOV !
Zdielať na
Novinky

Unikátne snímky na JOJ PLUS! Valaška a THE RIGHT PLACE – DEVÄŤ OSTROVOV !

JOJ PLUS vám opäť prináša snímky z Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom.

Dnes o 12:05 si môžete pozrieť na JOJ PLUS slovenský dokumentárny film o životnom prostredí z roku 2017 VALAŠKA.
Príbeh ovce, ktorá zmenila Liptov a dala základ tradíciám našej krajiny. Na Slovensko prišla pred stáročiami počas valašskej kolonizácie. Najmä vďaka nej sa ľuda na severe krajiny naučili využívať jej dary, obohatili stravovacie návyky a našli nový spôsob obživy. Kým v minulosti sa jej u nás darilo nad očakávanie, ešte pred niekoľkými rokmi jej hrozilo úplné vyhynutie. Vďaka niekoľkým nadšencom sa ju však podarilo zachrániť, a aj keď ešte nemá vyhrané, vo viacerých chovoch dnes žije vyše 400 kusov valašky. S ňou by totiž zomrela aj podstatná časť našej kultúry.
Snímka z Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom.
Réžia: Ľudovít Hičár, Michal Rybanský

Valaška

Valaška

Hneď za Valškou, o 12:50 ponúka JOJ PLUS snímku  THE RIGHT PLACE – DEVÄŤ OSTROVOV (The Right Place - Nine Islands). Dokumentárny film z prostredia Azorských ostrovov, ktoré sa rozprestierajú v strede Atlantického oceánu. Okrem samotného objavovania Azorov, surfovania a krásnej prírody sa projekt sústreďujej na dôležité témy súčasnosti a prináša myšlienky miestnych ľudí, ktorých spája predovšetkým oceán a surfing. Prízvukujú, ako dôležité je starať sa o svoj domov, konať rozumne a zodpovedne voči prírode v zmysle "rethink, reuse, recycle". Na témy nadmernej spotreby, materializmu, prírody, surfingu a dôležitosti človeka, ktorý môže pomôcť svojej planéte, sa pozrieme z pohľadu miestnych ľudí. Od lokálneho shapera surfových dosiek a miestnych surferov, cez vegána až po fotografa National Geographic, ktorých spája ostrovný život a neustály kontakt s oceánom. Réžia: Jakub Šipoš, Michal Csáder.

Zdielať na

Najčítanejšie