Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začal sa filmový festival v Karlových Varoch! Nechýbali svetové hviezdy, ale ani výstrednosti!
Zdielať na

Začal sa filmový festival v Karlových Varoch! Nechýbali svetové hviezdy, ale ani výstrednosti!

V Karlových Varoch sa konal už 53. ročník medzinárodného filmového festivalu. Organizátori však úvodným programom trochu prestrelili.

Na otváracom ceremoniále sa odovzdával Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinametografii oscarovému hercovi, režisérovi a hudobníkovi Timovi Robbinsovi. Ten v ďakovnej reči poukázal najmä na to, aby sme sa nevracali späť k chybám, ktoré sme kedysi urobili. Vyzýval filmárov k boju za pravdu a silné príbehy, vyjadril sa, že nechce, aby sa stali bábkami propagandy a Marvelovského sveta a prosil ich, nech tomuto nátlaku odolajú. V hľadisku však sedel aj herec a režisér jedného z Marvel filmov - Taika Waititi. 

Situáciu tiež mierne vyhrotili aj organizátori festivalu. Otvárací ceremoniál sa konal v duchu oslavy stého výročia založenia Československa. Moderátor večera - Marek Eben, poukázal, že si treba chrániť svoju krajinu, no tiež priznal, že sa tento ceremoniál môže zdať zahraničným hosťom trochu zvláštny.

Dominika Petráková

Na režiséra Miloša Formana, ktorý zomrel v apríli tohto roka, si zaspomínal samotný prezident tohto festivalu - Jiří Bartoška. Formanov film - Lásky jedné plavovlásky, bol aj úvodným filmom po otváracom ceremoniále. 

Najčítanejšie