Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Banská Štiavnica sa vrátila do 60. rokov! Nakrúcali tam film, ktorý je viac než aktuálny aj dnes
Zdielať na

Banská Štiavnica sa vrátila do 60. rokov! Nakrúcali tam film, ktorý je viac než aktuálny aj dnes

Zdroj: Bontonfilm

Počas mrazivého februárového víkendu nakrúcala v Banskej Štiavnici režisérka Beata Parkanová nový česko-slovenský film SLOVO.

Snímka sleduje príbeh manželov Václava a Věry Vojířovcov v rokoch 1968 a 1969. Tí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrých aj zlých časoch. Doba a okolie ich však vystavujú skúškam. Václav odmieta vstúpiť do komunistickej strany a tlak, ktorému musí čeliť po auguste 1968, ho doženie do psychiatrického ústavu. Dodržať dané slovo je pre neho stále náročnejšie. Scenár k filmu si režisérka Beata Parkanová napísala sama, pričom príbeh bol inšpirovaný jej starými rodičmi.

Beata Parkanová_režisérka filmu SLOVO

Stano Klačanský

​Aj pri svojom úspešnom celovečernom debute Chvilky vychádzala režisérka z vlastnej životnej skúsenosti a jeho hlavná postava Anežka má mnohé autobiografické črty. „Natáčať filmy, ktorých príbeh či pocity postáv vychádzajú zo mňa alebo z mojich blízkych, je pre mňa jeden zo základných kľúčov, ktorými vstupujem do scenára a filmu. Všeobecné pocity vyznievajú všeobecne. Verím, že je to práve rýdzosť a pravdivosť, presnosť v nuansách, čo vedie k možnosti, ako sa dotknúť sŕdc divákov,“ opisuje svoj prístup Beata Parkanová.

Na natáčanie zasnežených zimných scén si tvorcovia zvolili jedno z najkrajších slovenských miest – Banskú Štiavnicu. Mesto sa stalo kulisou k scéne sánkovačky z časti filmu, keď je rodina Vojířovcov po chorobe Václava opäť spolu a vyráža s deťmi cez víkend medzi ľudí. Točilo sa v centre Štiavnice – v uličke hneď vedľa lesníckej školy.

Martin Finger a deti_SLOVO

Stano Klačanský

Trochu paradoxne filmárom zjednodušila prácu aj pandémia. Tá totiž vyľudnila mesto a pripravila tvorcom ideálne podmienky na nakrúcanie. „Je vtipné, keď sedemdesiatčlenný štáb točí v meste, kde nie je na ulici ani noha. Akoby sme si objednali nejaký skanzen. Robilo sa výborne, nemuseli sme odháňať zvedavcov ani zastavovať neustále prejazdy áut. Cítili sme sa, ako keby sme boli v meste duchov,“ podelil sa o kuriózny zážitok z natáčania Maroš Hečko.

Maroš Hečko

Stano Klačanský

Do Banskej Štiavnice pricestovali na nakrúcanie obaja hlavní predstavitelia – českí herci Martin Finger a Gabriela Mikulková, ktorí stvárňujú manželov Václava a Věru. Zo Slovákov sa na pľaci objavila Helena Krajčiová, ktorá pred kamerou tvorila pár s populárnym českým hercom, režisérom a moderátorom Ondřejom Sokolom.

Ondrej Sokol, Helena Krajčiová_SLOVO

Stano Klačanský

​O hereckom obsadení filmu Slovo možno povedať, že je skutočne prvotriedne, vo vedľajších úlohách sa objavia také mená ako Bolek Polívka, Vladimír Polívka, Petra Hřebíčková, Jenovéfa Boková či Taťána Medvecká. Zo slovenských hercov si v Slove okrem Heleny Krajčiovej zahral napríklad Marek Geišberg, Ján Jackuliak a Juraj Nvota.

Herci_SLOVO

Stano Klačanský

​Snímka Slovo prinesie silný príbeh z minulosti o ohrození slobody človeka, ktorý je však viac než aktuálny aj v súčasnosti. To v kombinácii so skvelými hercami a prepracovaným scenárom sľubuje skutočne nevšedný filmový zážitok, diváci sa teda rozhodne majú na čo tešiť. Film príde do kín v roku 2022.

Najčítanejšie