Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do hereckého neba odišiel Stano Dančiak!
Zdielať na
Novinky

Do hereckého neba odišiel Stano Dančiak!

Zdroj: TV JOJ

Vo veku 75 rokov zomrel zo soboty na nedeľu v spánku v bratislavskej nemocnici legendárny slovenský herec Stano Dančiak. Mal 75 rokov.

Stano Dančiak sa narodil 26. októbra 1942 v Bratislave. V rokoch 1958 - 1961 študoval na Strednej zdravotníckej škole a absolvoval na nej odbor zubného laboranta. Po strednej škole absolvoval v rokoch 1961 až 1965 štúdium na VŠMU. Populárny herec bol od januára 1990 členom Činohry Slovenského národného divadla. Mal tri deti.

YouTube.com/SND

​Herca dlhodobo trápili zdravotné problémy. Dlhé roky bojoval s cukrovkou, v dôsledku ktorej stratil zrak. Vo februári 2014 prekonal mozgovú cievnu príhodu. 

YouTube.com/SND

Okrem Činohry SND, pôsobil aj v Divadle na Korze a Činohre Novej scény. 

YouTube.com/SND

Mnohí ho poznali  vďaka jeho komediálnemu talentu. Fanúšikov si získal nielen výkonmi na divadelných doskách, ale aj v množstve filmov, napríklad v Sebechlebských hudcoch či v televíznych inscenáciách. K najznámejším patrila Lord Norton a sluha James, v ktorej si popri Mariánovi Zednikovičovi zahral nezabudnuteľného komorníka Jamesa. Dančiak bol tiež nenapodobniteľným dabingovým hercom. Svoj hlas prepožičal aj mimozemšťanovi Alfovi z rovnomenného seriálu.

Zdielať na

Najčítanejšie