Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jeho filmy sú známe otvorenými sexuálnymi scénami! Do našich kín prichádza novinka od Lars Von Triera
Zdielať na

Jeho filmy sú známe otvorenými sexuálnymi scénami! Do našich kín prichádza novinka od Lars Von Triera

Zdroj: ASFK

Vo filme JACK STAVIA DOM o sériovom vrahovi, Lars von Trier opäť prekračuje hranice a poburuje divákov.

Niektorí ho milujú, iní nenávidia. Jeho filmy sú známe otvorenými sexuálnymi scénami, čiernym humorom, búrajú tabu a miestami balansujú na hranici vkusu. Medzi najznámejšie tituly filmografie Larsa von Triera patrí Tanečnica v tme (2000), Dogville (2003), Antikrist (2009), Melanchólia (2011) či Nymfomanka (2013). Každá jeho premiéra je vysoko očakávaná. Jeho najnovšia snímka Jack stavia dom (2018) mala premiéru počas festivalu v Cannes a svoj film tam uviedol po sedemročnom zákaze, ktorý nasledoval po jeho nevhodných komentároch počas tlačovej konferencie. Reakcie po filme sa – ako vždy – rôznili. Niektorí ho oslavovali, iní ho zatracovali.

Jack stavia dom

Jack stavia dom

ASFK

Ponurý, ale zároveň groteskne humorný film nás zavedie do USA 70. rokov. Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov vybrúsiť k dokonalosti. Jeho terčom sú muži, ženy, ale aj deti. Divákov jednoznačne nešetrí a znovu sa len potvrdzuje, že Trierove filmy nie sú pre každého. Jack je nadpriemerne inteligentný a snaží sa o dokonalý zločin. Pomaly ale isto sa však akurát prepadáva do pekiel. „ Roky som nakrúcal filmy o dobrých ženách, teraz som nakrútil film o zlom mužovi,“ hovorí Trier.

Ak vám Jackova cesta do pekla znie povedome, máte pravdu. Lars von Trier sa počas písania scenára inšpiroval dielami veľkých osobností naprieč storočiami. A tým najznámejším je Dante a jeho Božská komédia, konkrétne jej prvá časť – Peklo. Hlavnou postavou Božskej komédie je sám Dante a na jeho ceste ho sprevádza básnik Vergilius. Rovnako aj Jacka na ceste peklom sprevádza Verge, ktorý zároveň načúva všetkému, čo tejto ceste predchádzalo.

Jack stavia dom

Jack stavia dom

ASFK

​Tiež v podobe filmového pekla sa nechal Trier inšpirovať Božskou komédiou, respektíve jej ilustráciami z rúk najväčších majstrov výtvarného umenia. Od Sandra Botticelliho, cez Gustava Dorého, po Eugena Delacroix či Williama Blakea. Danteho červenú kapucňu nájdete na všetkých farebných ilustráciách. Vďaka tomu vznikli dychberúce zábery, ktoré očaria každého, kto sa na film pozerá na veľkom plátne. Okrem Danteho však bol pre Larsa von Triera inšpiráciou aj Hieronymus Bosch, Patricia Highsmith, Glen Gould, Bob Dylan a dokonca aj Alfred Hitchcock. „Jack stavia dom je môj najviac Hitchcockovský film,“ vyjadril sa režisér.

ČSFD

​Do hlavnej úlohy postavil Lars von Trier Matta Dillona. Ten si prešiel širokým spektrom hereckých rolí a na konte má aj nomináciu na Oscara, Zlatý glóbus či cenu BAFTA.  V úlohe Vergea mu skvelo sekunduje herec Bruno Ganz. Toho môžu diváci poznať najmä vďaka filmu Nebo nad Berlínom (1987) či Pád tretej ríše (2004). . Okrem nich sa vo filme predstaví aj Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl či Riley Keough.

Film sa hrá v našich kinách od 17.1.

Najčítanejšie