Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tomu by ste neuverili: Aké prekážky museli prekonať pri natáčaní filmu Sklenená izba?
Zdielať na

Tomu by ste neuverili: Aké prekážky museli prekonať pri natáčaní filmu Sklenená izba?

Pozrite si rozhovory so samotnými hercami.

Román Simona Mawera Sklenená izba sa stal svetovým bestsellerom, bol preložený do desiatok jazykov a bol nominovaný na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize. Realizácia rozsiahleho filmového projektu trvala od prvotného nápadu takmer desať rokov. Už čoskoro sa môžeme tešiť na túto snímku v kinách.

Práve preto vám prinášame rôzne zaujímavosti zo samotného náročného natáčania:

  • Pri nakrúcaní vo vile Tugendhat sa museli dodržiavať všetky opatrenia, aby nebola pamiatka UNESCO poškodená. Filmári museli na podlahu vily položiť nové farebné identické linoleum, aby sa pôvodné nepoškodilo a postavili falošné priečky. Počas celého obdobia nakrúcania filmu vo vile, musel každý člen štábu nosiť na nohách návleky. Nikto sa napríklad nesmel opierať o steny, aby sa nepoškodili.
  • V jednej z kľúčových scén je rozbité vo vile Tugendhat okno. Scéna sa nakrúcala tak, že pôvodné okno bolo vďaka dômyselnému mechanizmu zasunuté a na jeho miesto bol nainštalovaný falošný okenný rám, ktorého sklo sa rozbilo.
  • Film sa nakrúcal spolu 33 dní nielen vo vile Tugendhat, ale aj na ďalších miestach v Brne, Prahe, Plzni, na zámku a v zámockom parku Lednice alebo na Chateau Kotěra.

  • Scény zo Švajčiarska, kde žije rodina Landauerovcov po emigrácii, sa nakrúcali v rakúskej historickej Ville Paulick na brehu jazera Attersee. Táto vila je spojená so známym maliarom Gustavom Klimtom.
  • Pri nakrúcaní bolo ďalej využitých 9 dobových automobilov z 30tych rokov a 7 dobových áut z rokov 60tych. V scénach okupácie si zahralo 5 historických vojenských nákladných áut.
  • Katarína Štrbová Bieliková navrhla a vytvorila pre film 90 pôvodných kostýmov, celkom bolo treba obliecť 500 osôb, vrátane komparzistov.

Do kinodistribúcie na Slovensku uvedie Sklenenú izbu spoločnosť Garfield Film 14.3.2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie