Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
10 najlepších filmov z festivalu v Cannes! Ktoré snímky ohúrili porotu aj divákov?
Zdielať na

10 najlepších filmov z festivalu v Cannes! Ktoré snímky ohúrili porotu aj divákov?

Víťazi festivalu v Cannes sú už známi, no premietali sa na ňom aj snímky, ktoré domov s ocenením neodišli, no tiež si zaslúžia vašu pozornosť.

La Belle Époque

Táto mainstreamová francúzska komédia režiséra a scenáristu Nicolasa Bedosa bola mnohými festivalovými novinármi ignorovaná, no tí návštevníci, ktorí ju videli o nej hovoria len pozitívne. Mnohým pripomína Truman Show a ak na ňu náhodou narazíte aj v našich kinách, určite si ju nenechajte ujsť. 

Le Daim

Hlavného predstaviteľa tohto filmu budete poznať z oscarového filmu Umelec. V Deerskine hrá strateného muža v strednom veku, ktorý je presvedčený, že kúpa starej koženej bundy mu zlepší imidž a aj to, ako ho vníma okolitý svet. Keď z neho ženy nie sú unesené rozhodne sa klamať a všetkým povie, že je herec, ktorý sa pripravuje na filmovú úlohu. Zájde to však príliš ďaleko. 

A Hidden Life

Terrence Malick sa znova vracia s príbehom, ktorý vás v kine zhypnotizuje. Poslúžia k tomu aj rakúske Alpy či príbeh lásky a hrôzy druhej svetovej vojny. 

I Lost My Body

Takýto bizarný koncept ste v animovanom filme ešte nevideli. Ide o celovečerný debut režiséra Jérémyho Clapina, ktorý ukazuje život v uliciach Paríža. 

The Lighthouse

Čiernobiela strhujúca dráma od scenáristu a režiséra Roberta Eggersa prináša na strieborné plátno duo Robert Pattinson a Willem Dafoe. Nad filmom stále visí mnoho otáznikov a snáď sa ho dočkáme aj v našich kinách. 

indiewire.com

Vtedy v Hollywoode

Deviaty film Quentina Tarantina je údajne jeho najlepším dielom od čias Pulp Fiction. V takmer trojhodinovej snímke sa pozrieme na staré dobré časy v Holywoode, ale aj na jednu udalosť, ktorá ho navždy zmenila. 

Bolesť a sláva

Táto snímka ukazuje proces dospievania uznávaného režiséra Pedra Almodóvara. Ide tiež aj o objavovanie vlastnej sexuality a režisérov každodenný život. V tomto bode ide o akýsi súhrn autorovho života. 

Parasite

Táto juhokórejska sociálna satira si z Cannes odniesla cenu za najlepší film v hlavnej súťaži. Jednoznačne o nej ešte budeme počuť. 

Portrait of a Lady on Fire

Film režisérky Céline Sciammy sa zameriava na proces tvorby obrazu umelkyne a vzťah s jej múzou v 18. storočí. 

Sorry We Missed You

Aj problémy obyčajných ľudí sa dajú filmovo spracovať tak, aby divákov zaujali. Snaha dostať sa zo zlej finančnej situácie môže vyústiť ešte do väčších problémov, než sa na prvý pohľad môže zdať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie