Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chladivé dobrodružstvo z rúk Dominika Bariho je kvalitným rozprávaním dokumentujúcim život v Ojmiakone
Zdielať na

Chladivé dobrodružstvo z rúk Dominika Bariho je kvalitným rozprávaním dokumentujúcim život v Ojmiakone

Od sveta izolovaná dedinka na severe Sibíri je domovom pre približne 700 ľudí. Teplota -71,2 stupňov Celzia je pre nich v zime štandardnou záležitosťou. Krátky film rozprávajúci jej príbeh sa uchádzal o Oscara v kategórii Krátky dokumentárny film.

Ideu venovať sa tomuto mrazivému miestu a jeho obyvateľom získal Dominik Bari vďaka svojmu spolužiakovi. Debatovali spolu o bájnej osamotenej dedine Ojmiakon. „Hneď som si začal pozerať na internete materiály, ktoré boli o nej natočené. Nedopátral som sa však k žiadnemu celistvému dokumentu, ktorý by mal dramaturgiu. Väčšinou šlo iba o rôzne reportáže,“ opisuje počiatok natáčania Bari.

Na vzťah, ktorý si štáb s domácimi vytvoril, spomína Bari v dobrom. Filmárov a šancu zviditeľniť sa pred svetom prijali vrúcne. Jednou z tém, ktorým sa totiž snímka Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného mesta venuje, je strach obyvateľov o prežitie dediny. Mladí ľudia ju opúšťajú za lepšími podmienkami, staršia časť generácie postupne opúšťa tento svet. V zdokumentovaní dediny vidia jej obyvatelia šancu na zlepšenie cestového ruchu.

Trailer: 

Súvisiace články

Najčítanejšie