Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Ďalšie skvelé správy pre slovenský film a hlavne pre režiséra Ivana Ostrochovského: Jeho film mieri na Berlinale!
Zdielať na

Ďalšie skvelé správy pre slovenský film a hlavne pre režiséra Ivana Ostrochovského: Jeho film mieri na Berlinale!

Snímka Služobníci bude mať svoju premiéru na jednom z najprestížnejších filmových festivalov.

Vyberú si cestu svedomia alebo cestu kolaborácie? Príbeh kňazov z totalitného Československa Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského zaujal svetovú festivalovú scénu. Ako jediný slovenský dlhometrážny film sa dostal do oficiálneho výberu jedného z najprestížnejších medzinárodných filmových festivalov – Berlinale. Jeho 70. ročník sa uskutoční od 20. februára do 1. marca 2020.

Ivan Ostrochovský sa tak na pôdu Berlinale vráti už po tretí raz. Odpremiéroval tu svoj hraný debut Koza (2015) aj dokumentárny debut Zamatoví teroristi (2013). Služobníkov predstaví v svetovej premiére v novej súťažnej sekcii Encouters, ktorá má ambíciu popri hlavnej festivalovej súťaži upriamiť pozornosť na nové filmové vízie a odvážne diela nezávislých inovatívnych filmárov. Snímka bude súťažiť v konkurencii 15 filmov z viacerých krajín ako je USA, Nórsko, Argentína, India, Francúzsko, Nemecko a ďalšie.

pechakucha.sk

„Chceli sme vyrozprávať príbeh z obdobia komunistickej totality, ktorá sa zmocňovala ľudských charakterov plíživou manipuláciou a pomocou prísľubu pohodlnejšieho života. Veľká časť spoločnosti predstierala súhlas s režimom, aby sa tak stali neviditeľní a súčasne nezraniteľní. Ak ste však neboli členom neviditeľnej masy, riskovali ste konflikt s mocou, ktorá vyvolávala existenčný strach a paranoju, aby ovládla slobodnú vôľu ľudí,“ vysvetlil Ivan Ostrochovský. „V tomto sa nám zdal príbeh zrozumiteľný aj pre dnešnú dobu, keď sú ľudia strašení politickými stranami, médiami, intelektuálmi, kazateľmi a paranoidná nedôvera v kohokoľvek a čokoľvek ovplyvňuje myslenie a správanie ľudí,“ dodal. Film bude mať slovenskú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest v Bratislave, do slovenských kín vstúpi 19. marca 2020.

Najčítanejšie