Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
5 filmových hitov, ktoré boli v niektorých krajinách zakázané!
Zdielať na

5 filmových hitov, ktoré boli v niektorých krajinách zakázané!

Zdá sa, že v modernom svete už len tak ľahko nikoho neprekvapíte. Neplatí to však všade. Prinášame vám filmy, ktoré sú všeobecne považované za hity, no v niektorých krajinách si ich tak ľahko nepozriete.

Divoký Django

Tarantinov western bol zakázaný v Číne v deň premiéry. Všetky kiná dali oficiálne odpovede, že ho nemohli premietať z technických príčin, čo im nariadila Korporácia združujúca filmy v Číne. Skutočným dôvodom však pravdepodobne bolo to, že v Číne je ešte stále prísna cenzúra na niektoré veci a Tarantinova snímka mala skutočne násilnícke scény. Režisér však pripravil verziu, ktorá bola menej násilnícka, no ani tá neprešla. Divoký Django mal byť prvý Tarantinov film premietaný na čínskom trhu. 

brightside.me

Wonder Woman 

Hoci tento film mnohí milujú práve pre jeho silnú ženskú postavu, nie každý to tak vidí. Gal Gadot pochádza z Izraela a tiež slúžila v armáde, čo sa nepáčilo Libanonu, Tunisku a Alžírsku. Dve siete katarských kín tiež zakázali tento film, avšak z neznámych dôvodov. 

brightside.me

Kingsman: Zlatý kruh 

Pokračovanie blockbusteru Kingsman si nepozreli ľudia v Kambodži. Dôvod je pritom naozaj zaujímavý. Film údajne ukazoval Kambodžu ako krajinu, ktorá je bezpečným miestom pre kriminálnikov. Ministerstvo kultúry v Kambodži zhodnotilo tento film ako nevhodný. Okrem iného sa vo filme vyrábali drogy v posvätnom chráme, čo tiež neprivítali s úsmevom. 

brightside.me

Borat 

Komédia o Boratovi rozosmiala celý svet. Teda asi okrem Kazachstanu. Vo filme je hlavná postava, moderátor Borat, práve z tejto krajiny. Cestuje do USA, kde robí rôzne reportáže. Ľudia v Kazachstane si však nemysleli, že Sacha Baron Cohen vyzeral ako Kazach a tiež sa im zdalo, že ich nevykresľuje pravdivo, nakoľko sa film nakrúcal v Rumunsku. Okrem filmu v krajine zablokovali aj hercovu súkromnú web stránku. Nakoniec však Ministerstvo turizmu v Kazachstane priznalo, že film im zvýšil príliv turistov najmä z Ameriky a tak bol zákaz zrušený. 

brightside.me

Matrix Reloaded 

Ikonická trilógia, ktorá poukazovala na oslobodenie ľudstva obsahuje mnoho referencií na filozofické a náboženské myšlienky. Režiséri nakrúcali film tak, aby ste v ňom stále mohli nájsť nové a nové symboly a významy. Toto bol problém v Egypte, kde druhú časť trilógie zakázali púšťať v náboženských priestoroch. 

screencrush.com

Najčítanejšie