Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrela Libuše Šafránková: Jej Popolušku mala hrať pôvodne iná herečka
Zdielať na

Zomrela Libuše Šafránková: Jej Popolušku mala hrať pôvodne iná herečka

Filmová Popoluška zomrela len 2 dni po svojich 68. narodeninách, 9. júna po ťažkej operácii.

Vytvorila niekoľko úloh, no jedna sa bude s jej menom spájať navždy. Je ňou práve Popoluška, s ktorou sa Libuše Šafránková predstavila mnohým generáciám. 

Okrem Troch orieškov pre Popolušku sa objavila aj v rozprávkach ako Princ a Večernica, Soľ nad Zlato, Tretí princ či romantickej snímke Přijde letos Ježíšek? Šafránkovú obdivovali po celom svete a hlavne okolo Vianoc dostávala listy aj od zahraničných fanúšikov, ktorým sa v spomínaných filmoch nesmierne páčila.

Profimedia

Je však zaujímavé, že rozprávkovú Popolušku si takmer nezahrala. Režisér Václav Vorlíček najprv oslovil Janu Preissovú, ktorá však otehotnela a tak úloha pripadla Libuši Šafránkovej.

archív blesk.cz

​Blysla sa aj vo filmoch Jiřího Menzla a Jana Svěráka, ktorí ju predstavili v charakterovo a typovo rôznorodých postavách. Úspech mala v Koljovi, za ktorý získala Českého leva aj vo filme Báječná léta pod psa. Zahrala si aj v niekoľkých seriáloch. Asi najznámejším sa stal Náhrdelník z roku 1992, kde sa objavila po boku svojho manžela Josefa Abrháma, s ktorým strávila 45 rokov svojho života. Spolu mali syna Josefa, ktorý ich obdaroval štyrmi vnúčatami.

Libuše Šafránková a Josef Abrhám.

Libuše Šafránková a Josef Abrhám.

blesk.cz

V hereckej kariére ju v roku 2014 zabrzdila zákerná choroba, rakovina pľúc, ktorej aj podľahla. Pre všetkých však navždy ostane Popoluškou!

Najčítanejšie