Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Týchto 9 filmov nemôžete v lete vynechať: Nájdete ich na jednom mieste!
Zdielať na

Týchto 9 filmov nemôžete v lete vynechať: Nájdete ich na jednom mieste!

Zdroj: Beta Cinema/Film Europe Media Company

Už 28. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest je tu a my vám prinášame prehľad toho, čo by ste jednoznačne mali vidieť predtým, než bude neskoro.

Deväť filmov bude bojovať o ocenenie Modrý anjel a vy si ich všetky budete môcť pozrieť 23. - 27 júna 2021 v Košiciach na filmovom festivale Art Film Fest. 

V snímke Jarná kvetinka iba dvadsaťročná francúzska režisérka a predstaviteľka hlavnej úlohy Suzanne Lindon rozpráva príbeh stredoškoláčky, ktorá sa zamiluje do charizmatického tridsiatnika. Suverénny debut ruského režiséra Filipa Juryjeva, ktorý získal pri svetovej premiére v Benátkach ocenenie za réžiu, takisto sústreďuje svoju pozornosť na obdobie dospievania. Ľoška – lovec veľrýb je tínedžer žijúci v najvzdialenejšom cípe Ruska, čukotskej tundre, iba 86 km od Aljašky. Keď sa odhodlá splniť si svoj sen a do vysnenej Ameriky sa naozaj vydá, začne jeho cesta k sebapoznaniu.

Jarná kvetinka

Luxbox

Na festivale v Benátkach zarezonoval aj film srbského režiséra Ivana Ikića s názovm Oáza. Protagonistami tejto civilnej melodrámy sú traja chovanci sociálneho ústavu pre mladistvých so zvláštnymi diagnózami. Film Počúvaj!, režijný počin portugalskej herečky Any Rochy de Sousa, vyvolal pri svojej benátskej premiére nečakaný rozruch a získal cenu za najlepší debut aj štyri ďalšie ocenenia. Drobné nedorozumenie s nepočujúcou dcérkou počas vyučovania v škole na londýnskom predmestí spustí vo filme nezastaviteľnú mašinériu byrokratických rozhodnutí, na ktorých konci môže byť dievčatko odobraté rodičom.

Oáza

Heretic Outreach

Posledným filmom, ktorý bol uvedený v Benátkach, odkiaľ si odniesol tri ocenenia je iránska snímka Pustatina. Režisér Ahmad Bahrami v nej zavedie publikum do kolónie, v ktorej sa od nepamäti vyrábajú tehly. Keď však o ne prestane byť záujem, všetci miestni musia kolóniu opustiť.

O jedno z najpríjemnejších prekvapení sa na tohtoročnom festivale v Sundance  postaral maltsko-americký tvorca Alex Camilleri. Svoj film Luzzu nazval podľa tradičnej pestrofarebnej maltskej rybárskej pramice. Trhlina na jednej takej skomplikuje život Jesmarkovi, hlavnému hrdinovi filmu, ktorý navyše musí získať peniaze na drahé lieky pre svoju ťažko chorú dcérku. Možností v prímorskom mestečku je však príliš málo a zapredať sa čiernemu trhu tento hrdý potomok rybárskej komunity odmieta.

Luzzu

Memento Films International

Švédsky režisér Magnus von Horn sleduje vo svojej poľsko-švédskej koprodukčnej snímke Pot svet idealizovanej a naoko dokonalej mladej ženy, ktorá sa však vnútri utápa čoraz trýznivejšou prázdnotou. Je ňou Sylwia, populárna fitness motivátorka, ktorú na sociálnej sieti sleduje množstvo obdivovateľov, ale ktorá v skutočnosti túži po ozajstnom súkromí. Známy nemecko-španielsky herec Daniel Brühl na poli celovečerného filmu režisérsky debutuje snímkou Sused, ktorú v hlavnej súťaži uviedlo tohtoročné Berlinale. Sám režisér vo filme stvárňuje úspešného herca, ktorý sa pred odletom na konkurz do Londýna zastaví v berlínskej kaviarni. V tej sedí Bruno, starnúci muž, ktorý sa na stretnutie s populárnym umelcom, zdá sa, dlho pripravoval.

Pot

New Europe Film Sales

Jediným filmom, ktorého prístupnosť Art Film Fest obmedzil na vek nad 18 rokov, je snímka Rozkoš švédskej režisérky a scenáristky menom Ninja Thyberg. Hrdinkou jej nekompromisného pohľadu do zákulisia praktík pornografického priemyslu je mladá Švédka, ktorá sa rozhodne preraziť v tejto oblasti filmového biznisu v Los Angeles.

Rozkoš

Versatile/Swedish Film Institute

Viac informácií a snímok, ktoré môžete vidieť na Art Film Feste nájdete na jeho stránke: www.artfilmfest.sk 

Najčítanejšie