Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Toto nesmiete vynechať: Nová francúzska komédia Úsmev, prosím! prichádza do kín už o pár dní!
Zdielať na

Toto nesmiete vynechať: Nová francúzska komédia Úsmev, prosím! prichádza do kín už o pár dní!

Zdroj: Continental film

Francúzi vedia, ako sa robia dobré komédie a chcú nás o tom znova presvedčiť.

Úsmev, prosím! je filmom režiséra Francoisa Uzana, ktorý okrem písania scenáru snímku aj režíroval. Film vznikol po tom, čo sa Francois vrátil z rodinnej dovolenky a mal po nej toľko zážitkov, ako asi každý z nás po podobnej udalosti. Práve preto sa s filmom bude veľmi jednoduché stotožniť. "Samozrejme, moje rodinné dovolenky boli o poznanie menej búrlivé a pikantné ako tá, ktorú zažíva rodina Hamelinovcov vo filme Úsmev, prosím!, ale je tam zachovaná farebnosť, nežnosť, rodinná dynamika, podobné tým, aké poznám zo svojich skúseností," povedal tvorca. 

"Ústredných postáv je päť - matka, otec, syn, dcéra a zať, no s každou z nich mám čosi spoločné. Milujem ich všetkých, a tak som chcel, aby ich aj milovali aj diváci. V centre príbehu stojí pár tvorený Claire a Thierrym Hamelinovcami, rodičmi, ktorých hrajú Pascale Arbillot a Jacques Gamblin, a ktorých spoločný život tak trochu končí. A potom sú tu aj ich deti. Chcel som hovoriť o tom, čo prežívame v ich veku, o potrebe prekonať samých seba a smútiť za určitými vecami... Verím, že napríklad nemôžeme prežívať v tridsiatke to, čo sme nestihli v šestnástke. Na tom už nezáleží, čaká nás toľko iných vecí! Takže každá z mojich piatich postáv zažije svoju malú cestu, doslova aj obrazne, z ktorej sa všetky vrátia tak trochu pozmenené," pokračoval Francois. 

Continental film

Príbeh filmu sa odohráva v krásnom gréckom prostredí, no zo začiatku sa v scenári objavila iná krajina. "Prvé verzie scenára sa odohrávali v Taliansku. Chcel som slnko, Stredozemné more, škálu farieb medzi modrou a oranžovou. Keď som sa rozhodol pre Grécko, bolo to preto, že som považoval za zaujímavé ukázať divákom, čo sa v tejto krajine za posledné roky udialo a zobraziť priepasť medzi tým, čo si predstavujeme ako turisti a aká je dnešná realita na mieste," vysvetlil scenárista a režisér. 

Snímka sa nakrúcala v lete 2020 a celé nakrúcanie trvalo 5 týždňov a vy sa na ňu môžete pozrieť v kinách po celom Slovensku už od 9. júna. 

Najčítanejšie