Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zajačie uši boli ťažké, no vyzerali hodnoverne! Tvrdí Miroslav Krobot, ktorý ich musel nosiť
Zdielať na

Zajačie uši boli ťažké, no vyzerali hodnoverne! Tvrdí Miroslav Krobot, ktorý ich musel nosiť

Na ART FILM FESTe v Košiciach mal premiéru nový film Martina Šulíka - Muž so zajačími ušami. Hlavnú úlohu si zahral český herec Miroslav Krobot.

Zajačie uši. Ústredná téma najnovšieho filmu Martina Šulíka, ktorý na svoje uvedenie v kinách čaká už od októbra minulého roka. 1. júla sa film konečne dostáva do kín a divákom predstaví, aký by asi bol život so zajačími ušami. Tieto sú základnou témou filmu, v ktorom spisovateľovi Jozefovi (Miroslav Krobot) jedného dňa narastú zajačie uši, vďaka ktorým počuje nielen lepšie, ale počuje aj to, čo si ľudia okolo neho iba myslia. Vďaka tomu dostáva možnosť “upratať” si svoj život, keďže pochopí, že obraz, ktorý má o sebe on sám, nie je celkom v súlade s obrazom, ktorý o ňom majú ostatní. Dostáva tak jedinečnú šancu uzavrieť to, čo je potrebné uzavrieť a začať tam, kde ešte má šancu.

Muž so zajačími ušami Miroslav Krobot

Muž so zajačími ušami Miroslav Krobot

GARFIELD FILM

“Dar aj prekliatie,” hovorí spoluscenárista Marek Leščák na otázku, či sú zajačie uši jedným, alebo druhým. Pre Miroslava Krobota boli pri nakrúcaní najmä fyzickou prekážkou: “Bolo ťažké nosiť ich, najmä, čo sa týka gramáže. Dalo sa to vydržať, náročná bola tá príprava, dve hodiny inštalácie a hodina a pol odstránenia.” Paradoxom je, že počas nakrúcania sa Miroslav Krobot aj s ušami prešiel po plnom pražskom centre, kde nikto o ničom nevedel, a nikomu sa to nezdalo zvláštne. Iba jeden ázijský turista si ho odfotil - na pamiatku. Zrejme je to dôkazom toho, že zajačie uši boli vytvorené viac ako hodnoverne. Ich autorom je Martin Jankovič, umelecký maskér, ktorý sa okrem slovenských produkcií, podieľal aj na zahraničných. Išlo o nesmierne náročnú prácu, pretože každý chĺpok do silikónových uší vpichoval ručne.

Miroslav Krobot

Miroslav Krobot

Bontonfilm

​Film režíroval jeden z najoceňovanejších slovenských režisérov, Martin Šulík. Vo filme si dokonca aj zahral! A nielen on, ale aj hlavný kameraman, Martin Štrba, a ďalších 6 slovenských režisérov. Ak budete pozorne sledovať, v malých roliach nájdete Dušana Trančíka, Juraja Johanides, Romana Poláka, Ivana Ostrochovského a Paľa Pekarčíka. 

TRAILER:

Muž so zajačími ušami prichádza do kín už 1. júla, predtým sa mu podarilo získať ocenenie za najlepšiu réžiu na 36. Medzinárdnom filmovom festivale vo Waršave, odkiaľ si film odniesol aj cenu ekumenickej poroty. Zároveň bol Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou vybratý ako jeden z dvoch slovenských filmov, ktoré zabojujú o Európske fimové ceny v kategórii Hraný film.

Zuzana Mauréry a Alexandra Borbély

GARFIELD FILM

​Kto by stále váhal, či naň ísť do kina, pre toho majú herci jasné odkazy, prečo na film ísť. “Pretože tam bude Krobot. On je veľmi dobrý herec,” myslí si Alexandra Borbély, ktorá si vo filme zahrala jeho novú partnerku. Táňa Pauhofová zas tvrdí: “Myslím, že dôvodov, prečo ísť na tento film, by mohlo byť niekoľko. Prvý je ten, že je to film Martinov, s krásnym posolstvom a výbornými hercami v hlavných úlohách. Je to československý film, tie potrebujeme podporiť a radi podporujeme. A myslím si, že by mohol diváka pohladiť a obohatiť.”

Najčítanejšie