Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Film Duna oznámil pokračovanie: Toto je 5 vecí, na ktoré sa tešíme!
Zdielať na

Film Duna oznámil pokračovanie: Toto je 5 vecí, na ktoré sa tešíme!

Zdroj: ew.com

Skvelý sci-fi film Denisa Villenueva Duna začína informáciou, že ide o časť prvú. Všetkým, ktorí už prvú časť videli je viac, než jasné, že pokračovanie je nevyhnutné, no napriek tomu si s jeho oznámením počkali až po úspešnom prvom víkende v kinách. Tento článok bude obsahovať spoilery.

Púšť nám konečne ukáže svoju silu 

Treba priznať, že už len trailer k filmu bol nastrihaný geniálne a tak tí, ktorí nečítali knihu Franka Herberta z roku 1965 mohli byť trochu zmätení. Vyzeralo to totiž tak, že Zendaya bude na obraze aspoň toľko, ako hlavný hrdina príbehu, ktorého hrá Timothée Chalamet. Jej postava Chani je dôležitou úlohou, no tá sa nám viac ukáže až v druhej časti príbehu. Druhá časť by nám mala ukázať viac zo života v púšti a v komunite Fremenov, do ktorej patrí aj Chani. To, čo nás čaká, sme tak trochu videli už aj na konci filmu, kde Paul s Chani pozerali na Fremena, ktorý jazdil na piesočnom červovi. Naučí sa to aj Paul a akú úlohu bude zohrávať u Fremenov? Na to nájdete odpoveď v knihe alebo si budete musieť počkať na pokračovanie tejto snímky. 

cheatsheet.com

Väčšia moc matky

Dokáže Paul predvídať budúcnosť? A ak áno, čo znamenalo to, čo videl? To, že je Lady Jessica tehotná sme sa už dozvedeli, no svoje tajomstvo si zatiaľ necháva v rodine. Bude na tom záležať aj u Fremenov? Jessica je vyučená manipulátorka a možno si dokáže získať väčšiu dôveru, než sa na konci prvej snímky mohlo zdať.

ew.com

Viac zloduchov 

Dvoch z najstrašnejších zloduchov sme už mali možnosť vidieť. Boli nimi Barón Vladimir Harkonnen a jeho synovec Glossu Rabban, ktorých hrali Stellan Skarsgard a Dave Bautista. Zostal však ešte jeden rodinný príslušník, ktorý dokáže poriadne zamiešať kartami. Mladý a charizmatický Harkonnen s menom Feyd-Rautha je v očiach mnohých budúcnosťou svojho rodu, rovnako ako Paul pre Atreidesovcov. Netušíme, koho do tejto úlohy obsadia, avšak je viac než isté, že bude veľkou hrozbou pre Paula. Vo verzii Davida Lyncha z roku 1984 hral túto postavu Sting. Či režisér Denis Villeneuve siahne po rovnakom očarujúcom hercovi alebo zvolí inú, menej známu cestu netušíme, no zatiaľ mu obsadenie tohto filmu vyšlo na jednotku. 

ign.com

Ovplyvňovanie deja mentatmi 

Mentat je špeciálne vyškolený človek, ktorý dokáže radiť v rôznych komplikovaných situáciách svojim pánom. Hoci ich schopnosti boli zatiaľ len načrtnuté, je viac, než isté, že ich sila v celom deji môže ešte zavážiť. Lojálny mentat rodu Atreidesovcov je Thufir Hawat. Podľa knihy práve on neprávom obviní Lady Jessicu zo zrady svojho milovaného a jeho celého rodu. To, či sa táto dejová línia dostane do druhého filmu, však nevieme. 

ew.com

Stretneme sa s vládcami 

Duna je z veľkej časti o politike v galaxii. Hoci sme vládcov ešte nemali možnosť vidieť, takmer s určitosťou vieme, že sa vo filme objavia. To tiež predstavuje príležitosť pre nové obsadenie a my sa už nevieme dočkať, kto to bude. Duna: Časť 2 bude v kinách 20. októbra 2023, na prvú časť sa však môžete pozrieť ešte stále v kinách.

Najčítanejšie